Optimerad inredning

Hur ser inredningen ut på en lång, relativt smal och välseglande modern skärgårdsbåt. Här delger Håkan Södergren och Bengt Jörnstedt sina tankar. Håller du med?


(Klicka på bilden för större format)

Kraven på utrymme inombords har med åren ökat till en grad där det ofta känns ”övermöblerat” i båtarna. Vår båt är visserligen 40 fot lång men ganska smal i jämförelse med andra båtar i samma storlek. 
Tanken är inte att båten ska vara den rymligaste och lyxigaste båten på marknaden men däremot välproportionerad för en besättning på fyra till sex personer. Idealiskt är nog fyra till fem personer för att utrymmena ska kännas tillräckliga.

Jag har mina käpphästar när det gäller båtinredningar för normalstora båtar. Den första är toaletten, eller ännu värre – toaletterna. En ruff är en liten yta där kanske en hel familj skall rymmas. De flesta människor / familjer har en hyggligt stor bostad med en toalett. Varför ska man då flytta in på en väldigt begränsad yta och då trycka in fler toaletter på den lilla ytan? Jag kan inte ens se att det är nödvändigt, även om det är flera personer som ska samsas, som inte tillhör samma familj.

Idiotiskt med två toaletter
Utrymmena är få och funktionerna är många. Därför väljer vi en toalett eller snarare ett våtutrymme. Däremot tycker jag att det är bökigt att stå och duscha i ett litet utrymme där toalett, handfat med handdukar och toalettpapper finns och har en tendens att bli blött när man duschar. Därför har vi valt att göra ett utrymme framför huvudskottet som är både våt- och toalettutrymme men separerat så att dusch finns på SB sida och toalett på BB sida.

Förpiken kan knappast göras utrymmeseffektiv på annat sätt än att placera de sedvanliga kojerna där. För att få lite utrymme och privatliv i den delen av båten, med tanke på våtutrymmeslösningen så har två rejäla garderober placerats akter om de förliga kojerna och därefter en dörr mot våtutrymmet.

Enkel passage i salongen
Det är ganska naturligt att placera salongsutrymmet i centrum av båten eftersom det är där båten är som bredast. Däremot tycker jag inte att en layout med soffa på både SB och BB är självklar. Den layouten innebär, om inte båten är extremt stor och bred, att man har ett stort bord med en klaff på ena sidan. När alla är på plats så är bordets klaff uppe och det blir en väldigt bökig salong att ta sig fram genom.

Samtidigt tycker jag att nästan alla pentryn är för små att laga mat för sex personer, både i hamn och under gång. Avställningsytorna är för små och förvaringsutrymmena i allmänhet otillräckliga. Varför inte använda utrymmen runt om i båten?

Vi har valt att ha en större soffa på BB sida som rymmer sex personer, om man räknar med ett extra säte som går att svänga ut till mittgången. Hela SB-sidan har nu blivit ett stort och rymligt pentry med stora kyl- och isboxar plus ytterligare förvaringsutrymmen. Överskåpen blir efter hela pentryts längd och ger ytterligare rikliga förvaringsutrymmen. Aktre delen av pentryt blir U-format och skapar ett bra stöd för kocken under gång. Vid middagar blir den bänken en bra avställningsyta, som kan behövas då bordsytan är mindre än normalt. Alla lådor i pentryt går långskepps,, så att man slipper lådor som flyger ut vid krängning eller grejer som lämnar lådorna när man drar ut dem. Denna lösning ger en lättare kommunikation mellan främre delen av båten och den aktre, även när alla sitter till bords.

Torka kläder
De flesta båtar saknar ett lätttillgängligt utrymme för tork av kläder där man kan hänga in dem direkt när man kommer ner i båten. Av den anledningen har vi placerat en uppvärmd torkgarderob bordvarts vid nedgången. ”Torkrummet” måste vara ventilerat och uppvärmt för att fungera. Vi har valt att göra ett mindre navbord bordvarts på SB sida som är vänt mot skrovet.

Min uppfattning är att man numera sällan använder navbordet som tidigare, utan man sitter ofta i salongen och studerar sina kort. Därför kan navbordet vara orienterat så att man kan stå vid det. Alternativt ha ett svängbart säte. Jag är väl medveten om att många anser att den lösningen är otillräcklig, därför att många vill ha en bra plats för en laptop. Därför har vi gjort en alternativ lösning med ett stort arbetsutrymme. Den lösningen innebär för vår båt att den koj som vi har på SB sidan faller bort och istället ger ett mycket stort förvaringsutrymme från sittbrunnen.

Redaktör Jörnstedt, som är bollplank til projektet, anser att denna lösning är den bästa med den erfarenhet han har från långsegling då han stort värdesätter stora yttre förvaringsutrymmen.

Tillräckligt för kärleksparet
Akterkabinen eller kabinerna har vi gjort väldigt enkla med var sin stor koj och en garderob. Kojerna är utformade som mediumbreda, så att man enkelt kan ta sig in utan att behöva krypa över kuddarna för att komma in i kojen. Den bredden man då får är tillräcklig för kärleksparet men kanske lite smalt för två personer som vill ha lite distans mellan varandra. En liten iläggsbit till kojen löser det problemet. Om man väljer en lösning med endast en koj akterut får man nog leva med att krypa över kuddarna.

Av: Håkan Södergren och Södergren Group med Oscar Fredrik samt Blomqvist Ekman Naval Architects med Jens och Patrik.

Här nedan kan ni livesändningarna från Allt för sjön där Håkan Södergren berättar om sitt koncept med ”den moderna skärgårdsbåten”.