Mot alla odds: Johanna Hjertberg säkrar svensk OS-plats i vindsurfing

Under världscupsseglingarna i Hyeres, knep Johanna Hjertberg en olympisk nationsplats i vindsurfing. Det blev en rysare in i det sista men nerverna satt där de skulle.

Johanna Hjertberg IQ Foil
Johanna Hjertberg säkrade en nationsplats i iQFOiL, nu kvarstår bara frågan om svenskan ska få åka. Foto: Sailing Energy.

Seglingarna i Hyeres är även kända som ”Last Chance-regatta” då det är här toppseglaren i från allehanda gör upp som de sista platserna inför OS. Under årets seglingar i den franska kuststaden satt allt där det skulle för svenska Johanna Hjertberg.

– Jag har alltid trott att det har varit möjligt för mig att ta en nationsplats till OS. Men jag skulle säga att det var på VM i januari som det blev mer konkret. Men jag har varit supernervös här i Hyeres. Det har verkligen varit en utmaning att hålla nerverna i styr, säger Johanna Hjertberg.

En rysare in i det sista

Grundserien var tuff och när den väl stod färdig befann sig Hjertberg utanför topp tre som hade gjort henne klar för OS-platsen. Istället väntade flera tuffa utslagsrace i slalom under torsdagen.

Dessa gjorde hon däremot med bravur och i finalen seglade Johanna Hjertberg in på en tredjeplats. En segling som med marigal skänkte henne och Sverige en nationsplats till de Olympiska Spelen i Paris i sommar.

– Det känns som att jag lär mig och utvecklas för varje race. Jag vet att jag kommer att fortsätta träna hårt och utvecklas och klättra i resultatlistan. Så min motivation att ta mig ännu längre är hög, säger Johanna Hjerberg.

Ännu inte klart om Hjertberg får åka

Förutom nationsplatsen krävs det också att Svenska Olympiska Kommittén ska ge tummen upp. Något som Magnus Grävare, förbundskapten på Svenska Seglarförbundet hoppas på.

– Med den utveckling och inställning Johanna visat så kan hon närma sig världstoppen på sikt, så jag tror det hade varit ett bra steg för henne att få OS-erfarenhet redan i sommar, säger Magnus.