Olyckan i ÅFOR – Stina hälsar från sjuksängen!

Det var i måndags som Stina Jansson i Team Doghouse Marine föll och skadade sig så att hon fick hämtas med helikopter under dramatiska omständigheter. Här är hennes hälsning från Visby lasarett.

Måndagen blev dramatisk när båten Team Doghouse Marine fick problem i höjd med Gotska Sandön under förmiddagen. Stina Jansson, som seglar med Nadine Kugel i shorthanded-klassen, föll illa och skadade sig.

De två tvingades bryta seglingen och blev assisterade av sjöräddningens helikopter i Fårösund. Även kustbevakningen deltog i hjälparbetet.

Hög sjö och starka vindar försvårade räddningsarbetet som tog flera timmar och för ytbärgaren var detta det svåraste uppdraget han haft så här långt.

Stina Jansson flögs till Visby lasarett för vård medan Nadine fick hjälp in till Fårösund.

– Stina ropade på mig när jag låg och vilade mig. Hon var sjösjuk och hade ramlat och slagit sig men ville fortsätta racet. Men jag insåg ganska snart att vi vi behövde hjälp, berättar Nadine som tillkallade sjöräddningen.

Medan Stina flögs till Visby för vård, togs Nadine omhand av Svenska Sjöräddningssällskapet, Sweden Resque och Kustbevakningen innan hon till slut hamnade hemma hos ”sin” sjöräddare Anders och hans fru nära hamnen i Fårösund.

– Jag har blivit otroligt väl omhändertagen. Jag har fått mat och varma kläder, så jag mår bra. Det var en omskakande upplevelse, men jag tror ändå att vi gjorde det bästa av den situationen som vi hamnade i, säger Nadine.

Så här skriver Stina på sin Facebook-sida:

” Tack för alla samtal (som jag inte svarat på) alla SMS, meddelande på messenger och mail, som jag är glad och tacksam över att jag fått, men orkar inte svara var och en.”

Vidare:

”Hjärnskakning, bula i huvudet, fraktur eller ev bara en spricka i näsbenet, stort jack på näsan, panda-blåmärken runt ögonen och illamående sammanfattar nuläget. Jag är kvar på sjukhuset i Visby tills i morgon, skall försöka ta mig hem mitt i Almedalsveckan.”

Och till sist:

”Snart seglar jag igen, men de närmaste dagarna måste jag ta det lugnt, och kommer inte orka svara i telefon eller på meddelanden i någon större omfattning.”

Så här skriver Nadine:

”Har nu äntligen fått prata med Stina, hon är ok och kommer bli bra snart. Jag fixar i båten och den får ligga här tills den blir hämtad. Sjöräddningen har gett mig nycklar och koder för att kunna ha det så bekvämt som möjligt i hamnen.”

Vidare:

”Ätit lunch med Johan och Per från Scampin och jag åker om några timmar vidare till Sandhamn med de. Att åka färja, tåg eller bil till Stockholm känns inte som något jag vill göra om jag får välja. Jag vill ut på sjön och hitta det roliga med seglingen så fort som möjligt.”

Mer:

”Stina fick höra av ytbärgaren på helikoptern att det var den svåraste räddningsaktionen de har gjort. Han menade alltså att komma åt och på segelbåten pga sjön och alla snören vi har på aktern. Han är själv seglare och fattade att man inte kan skära loss allt.”

Och till sist:

”Så många hjälpande människor på båt, helikopter och i hamn. Stina är nästan hel, båten hel och jag är hel, säger Nadine.”

Mer ÅF Offshore Race 2017:
ÅF Offshore Race – studio onsdag 17.00
Olyckan i ÅFOR – Stina hälsar från sjuksängen!
ÅF Offshore Race – studio onsdag 09.00.
ÅF Offshore Race – studio tisdag 17.00.
Målgång! – Ludde Ingvall slår sitt eget rekord!
ÅF Offshore Race – studio tisdag 09.00
ÅF Offshore Race – studio måndag 17.00.
ÅF Offshore Race – studio måndag 09.00.
LIVE – maratonsändning av ÅF Offshore Race!