Ökat båtintresse här för att stanna – tror svenskarna

Tre familjer, tre motorbåtar och ett mål.
Tre familjer, tre motorbåtar och ett mål

Tre familjer, tre motorbåtar och ett mål.Svenskt båtliv har en lysande framtid, enligt svenskarna. Pandemin har lett till ett ökat båtintresse. Nu visar en undersökning att vi tror att intresset inte bara är tillfälligt.

Enligt undersökningsföretaget Yougov, som på uppdrag av Blocket gjort en undersökning om svenskarnas inställning till båtlivet, så tror sju av tio (72 procent) att det ökade båtintresset kommer att bestå efter pandemin.

En annan undersökning ”Res i Sverige 2021” som publicerades nyligen visade att 60 procent av svenskarna valde bort utlandsresan i år, jämfört med 7 procent förra året.

Inte minst köpstatistiken som Hamnen.se skrivit om tidigare talar sitt tydliga språk. Om nu den starka båttrenden kommer att hålla i sig, vad kommer det att innebära för handeln, turistsverige? Beredskapen för fritidsbåtshamnarna och den kommunala planeringen för ett aktivt båtliv är kanske frågor som nu behöver få ökat fokus.

Vad vill då svensken göra med sin båt? I nämnd ordning är svaren i undersökningen ”för avkoppling” (55 procent), ”nära naturen” (44 procent) och ”för skojs skull” (36 procent).