Officerare döms till fängelse efter omtalad fregattkollision

Den vakthavande officeraren vid olyckan med Helge Ingstad 2018 döms till fängelse. Trots domen jobbar den 33-årige mannen fortfarande kvar inom den norska försvarsmakten. Men nu på en annan fregatt. 

Ingstad
Skepparnas samtal när det smäller!

Det var i november 2018 som den norska fregatten Helge Ingstad kolliderade med ett tankfartyg vid namn Sola TS på Hjeltefjorden utanför Bergen. En uppmärksammad händelse som vi på Hamnen skrivit om tidigare. Inga personer kom till skada men stridsfartyget för över fyra miljarder kronor sjönk och fick trots bärning skrotas ett antal månader senare.

Läs också:
Norskt krigsfartyg för fyra miljarder sjönk inatt!
Krocken – krigsfartyget saknade AIS!
Skepparnas samtal när det smäller!

Nu har en norsk domstol meddelat en dom i målet. Den 33-årige vaktchefen ombord på fregatten Helge Ingstad har gjort sig skyldig till vårdslöshet på sjön. Mannen har under hela processen nekat till brott men döms nu till ett 60 dagars villkorligt fängelsestraff enligt Sjöfartstidningen.

Åklagaren hade till en början på 120 dagars villkorligt fängelse eftersom att vaktchefen varken följt händelserna på radarn eller kommunicerat ordentligt via radion.

Domen har dock inte varit självklart. Den nu dömda officeraren som än idag arbetar inom det norska försvaret fast på en annan fregatt fick stöd i rätten av en sakkunnig domare. Enligt denne, som själv har en bakgrund som officerare på en fregatt, borde 33-åringen ha frikänts från anklagelserna.

I en intervju med norska TV 2 uppger chefen för det norska sjöförsvaret att officeraren kommer att få fortsätta tjänstgöra inom försvaret oavsett domen.


I denna rekonstruktion av olyckan ser man hur Helge Ingstad kolliderar med tankern Sola TS.