Överlevde i 13 månader på Stilla havet

Karta artikelJose Salvador Alvarenga skulle bara ut och fiska med en vän utanför Mexikos kust. Men motorn dog och 13 månader senare hade han drivit ända till ön Majuro som hör till Marshallöarna


Nu kallas han ”Mirakelmannen”.

Äventyret började utanför Mexikos kust i december 2012. Jose Salvador Alvarenga, 37, var ute och fiskade med sin kamrat Ezekiel, 15, när motorn dog och deras 24 fot långa båt började driva vind för våg. Till en början drev de längs landremsan. Allt medan de försökte skapa kontakt med andra båtar utan framgång.
Senare förde strömmarna bort dem långt ut på Stilla havet.

Men det är bara början på en helt osannolik historia. Jose Salvador Alvarenga säger sig ha överlevt genom att fånga sköldpaddor med bara händerna och dricka deras blod. Han utvecklade också en teknik att fånga små hajar genom att använda sin ena arm som bete och grabba tag i bytet över i stjärten med den ändra. I torrperioderna kunde han inte samla på sig regnvatten utan drack sitt eget urin.

Det var dock, enligt Alvarengas egna uppgifter, mer än vad hans 15 år unga fiskekamrat stod ut med. Ezekiel matvägrade och dog efter fyra månader till havs.

I början av förra veckan flöt båten iland på ön Majuro, en del av Marshallöarna, i Stilla havet. Då hade han drivit omkring till havs i drygt tretton månader.

– Jag hade precis dödat en fågel att äta när jag såg träd som dök upp. Jag skrek ”O Gud!”, berättar Alvarenga för Daily Mail som

Daily Mail rapporterar också att Alvarenga hade svårt att gå när han äntligen kom iland. Ansiktet var ordentligt avmagrat och vaderna svullna.
Men efter omständigheterna ska han ändå ha varit i förvånansvärt gott skick.