Ocean Bus - Sveriges första amfibiebuss

En vild idé har blivit verklighet. Nu kan man se Stockholm från såväl land- som sjösidan utan att byta fordon under utflykten.


Bakom idén står Mikael Odell och bröderna Max och Paul Ekwall. Målet var att vara först i Skandinavien med en amfibiebuss i kommersiellt bruk. Något som till en början inte verkade allt för svårt att åstadkomma. Men som blev svårare än de trodde på grund av krånglig byråkrati.

Men efter åtskilliga möten med myndigheter, besiktningsorgan intresseorganisationer samt resor till amfibiebusstillvekaren i USA kunde de tre bussiga kompisarna (förlåt) till slut göra sin jungfrufärd på Kungliga Djurgården i Stockholm i augusti i år.

Nu kör de blöt- och torrlagda sightseeingturer i en härlig kombination så att alla kan få chansen att se Stockholm från såväl land- som sjösidan. Under vintersäsongen går det turer på helgerna. Till våren kommer man att köra flera turer alla veckans dagar. Start och stopp på Djurgårdsbron. Turen tar ungefär 75 minuter.

Paul Ekwall, som är chaufför/konduktör/styrman/kapten ombord, börjar bli rutinerad men slutar ändå inte att förvånas över hur bra Ocean Bus går i vattnet. Passagerare, som inte har samma rutin, vittnar att det är en mycket surrealistisk känsla när bussen kör ner för sjösättningsrampen för att sedan koppla över till propellerdrift och fortsätta på vattnet som om inget hade hänt.

Ocean Bus, som är döpt efter prinsessan Estelle, uppfyller säkerhetskraven för både buss och passagerarfartyg. Den har och testats och godkänts av svenska besiktningsorgan såväl som av Transportstyrelsen och är utrustad med all nödvändig säkerhetsutrustning såsom flytvästar till alla, livflotte, GPS, lanternor, ankare, brandsläckare, skeppsapotek, VHF med mera.

Biljettpris för vuxen är 260 kronor och för barn (3-9 år) 150 kr. Ocean Bus Estelle kan också abonneras.

Här är Ocean Bus in action. Ur Nyhetsmorgon i TV4.

Ocean Bus Estelle

Fabrikat: CAMI LLC/Volvo FL 42, 250 hk m
Längd: 12,50 m
Bredd: 2,50 m
Höjd: 3,60 m
Vikt: 9 000 kg
Toppfart på land: 90 km/h
Toppfart på sjön: 8 knop
Antal personer: 42+2
Pris: ca 6 000 000 kr
Mer info: www.oceanbus.se