Ocean Bus – hobbyn som blev braksuccé

Det som började som ett hobbyprojekt har nu växt till en av Stockholms populäraste attraktioner. 

Ocean Bus har funnits i Stockholm sedan 2014 och den 75 minuter långa turen är omåttligt populär, både bland stockholmare och turister.

Den avgår från Strömgatan, mittemot Operakällaren, och kör sedan en sevärd tur på land för att på Djurgården, bakom Villa Källhagen, göra transformationen från buss till båt.

Byter yrke
I nedstigningsögonblicket tar busschauffören på sig kaptensmössan och blir plötsligt sjökapten.

Som en extra krydda ljuder Celine Dions Titanic-låt ”My heart will go on” just när bussen börjar gunga istället för att skumpa.

Ocean Bus startades av bröderna Max och Paul Ekvall som ett hobbyprojekt. Fyra år senare är bussen närmast en institution i Stockholm och bland dess yngre invånare känd som ”Hajbussen” på grund av sitt utseende.

– Turen har blivit så populär att vi nu i sommar sjösätter ännu en amfibiebuss och dubblar antalet turer till 12 per dag för att möta efterfrågan, säger Max Ekvall.

Lyckad mix
Precis som den nuvarande bussen är även den nya byggd på ett lastbilschassi av märket Volvo, inhandlad i Belgien och ombyggd till amfibiebuss på en verkstad i South Carolina, USA.

– Det är första gången som Trafikverket vatten och Trafikverket väg har samarbetat kring ett projekt. De flög till USA fyra gånger för att följa och inspektera bygget, berättar Max.

– Våra guider pluggar på Scenskolan och kan konsten att fånga en publik. Turen är både underhållande och lärorik. Den innehåller både humor och historia, berättar Paul Ekvall.

Måste vara isfritt
Ocean Bus börjar sina turer så fort Stockholm blir isfritt, vilket inträffade den 14 april i år, och håller på så långt in på året som vattnet ännu inte frusit, alltså ända in i december.

– Vår första buss har vi stripat som en haj. Den andra kommer föreställa ett annat spännande, havslevande djur. Vilket det blir är en överraskning än så länge, avlutar Max.