Nytt ungt blod till seglarlandslaget

Gross 1 bildspel 1200Två nya tjejbesättningar och en ny herrbesättning har blivit uttagna till landslaget och satsar nu mot OS i Rio i den mest akrobatiska klassen – skiffen 49er.

På tjejsidan är det Julia Gross och Cecilia Jonsson som satsar i nya OS-klassen 49er FX. De är helt nya på att segla både tillsammans och i den nya båttypen. Helt nya i klassen är också tidigare 470-seglaren Lisa Ericson och Hanna Klinga.

De nya herrarna i landslaget är Carl P Sylvan och Otto Hammel. De har seglat länge tillsammans och kämpat hårt för att få en plats i landslaget, vilket ger dem support både ekonomiskt och logistiskt. Något de fått ordna själva hittills. 
 
Gross och Jonsson har seglat tillsammans sedan i juli och den första prövningen blev EM i danska Århus där de fick bekänna färg direkt.
 
– Vi var långt ifrån att placera oss i toppen men vi gjorde väldigt stora framsteg på kort tid, berättar rorsman Julia Gross som tidigare varit framgångsrik i bland annat E-jolle.

Julia Gross och Cecilia Jonsson tillbringar vintern på Nya Zeeland för att träna med världseliten.
Foto: Pierick Jeannoutot.

Efter EM lade teamet upp en plan för hårdträning i Göteborg under ledning av Sveriges nye skiffcoach Paul Brotherton och i september var det dags för VM i Marseille. Och nu gick det riktigt bra i förhållande till den korta träningstiden.

– Vi levererade flera delresultat bland de fem bästa och jublade när vi lyckades behålla våra toppositioner ända in i mål! Vi förstod nu att vi har något stort på gång tillsammans, säger Julia Gross. 

Det blev till slut en 25:e plats på VM för tjejerna och sen vann de också SM i oktober. Detta räckte för att de skulle bli uttagna till landslaget och nu siktar de på pallplats i Rio 2016.

För ett par veckor sedan lyckades Carl P Sylvan och Otto Hamel som seglar för GKSS att sätta övriga svenskar på plats under VM i Marseille i september. De kom på 12:e plats vilket bästa VM-resultatet någonsin för en svensk 49er-besättning. 

Carl Sylvan och Otto Hamel är Sveriges mest lovande 49er-besättning. De tillbringar också vintern på Nya Zeeland för att träna med eliten.

Nu har de tilldelats prister ”Årets lyft” av Svenska Seglarförbundet med följande nominering:
 
”Under året har de vid flera tillfällen visat att de seglar bättre och bättre ju hårdare konkurrensen är och lyft sig till att på allvar kunna vara med och utmana i den högsta toppen i 49er klassen.”
 
– Det känns skönt med lite officiell beröm, säger Carl P Sylvan.
 
Lisa Ericson som seglade 470 på OS i London satsar nu tillsammans med Hanna Klinga som seglat nya klassen Nacra 17 i landslaget fram till nu. 
 
– Det känns bra att vi går in den här satsningen med erfarenheter från olika typer av segling. Vi kan använda oss av det för att komplettera varandra. Att vara en del av landslaget är väldigt viktigt eftersom vi kan köra vår nya satsning med full fart och kan ta del av SWE Sailing Teams resurser, säger rorsman Lisa Ericson.
 
– Det är fantastiskt att ha fått se att unga talanger tagit stora kliv framåt det senaste året och även om det är en stor generationsväxling i landslaget ser framtiden väldigt positiv ut, säger förbundskaptenen Magnus Grävare och fortsätter:


– Nästa säsong måste alla i truppen fortsätta att utveckla sig, för vi är inte på den nivån vi vill vara ännu. För att kunna ta en OS-medalj bör man ha varit med och slagits i toppen tidigare i till exempel ett VM. Seglare tar sällan sina första stora medaljer på ett OS, säger Magnus Grävare. 
 

Här får ni en känsla av hur det är att segla 49er i frisk vind. Adrenalinet sprutar!

Carl P Sylvan & Otto Hamel – 49er
Carl P Sylvan

Född: 1987

Moderklubb: Henåns
Båtklubb
Klubb: GKSS

Utbildning: Lerums seglargymnasium, utbildning till mariningenjör.

Intressen: Utmaningar, skidåkning, segling.


Otto Hamel

Född: 1989

Moderklubb: Karlshamns SS

Klubb: GKSS

Utbildning: Påbörjad civilingenjörsutbildning i Lund.

Intressen: Alla sorters segling, ishockey och matlagning.

Julia Gross & Cecilia Jonsson – 49er FX
Julia Gross

Född: 1992

Moderklubb: KSSS

Klubb: KSSS

Utbildning: Juridikstudier i Göteborg.

Intressen: Äventyr

Cecilia Jonsson

Född: 1990

Moderklubb: Rörviks SS

Klubb: GKSS

Utbildning: Sjuksköterska i Göteborg.

Intressen: Skidåkning, klättring och matlagning.

Lisa Ericson och Hanna Klinga

Hanna Klinga (tv) har tidigare varit gast i Nacra 17 och Lisa Ericson har seglat OS i 470. 
Lisa Ericson & Hanna Klinga 49er FX
Lisa Ericson

Född: 1988

Moderklubb: Kullavik KKK

Klubb: GKSS

Utbildning: Lerums seglargymnasium, läser till civilekonom på Handels, Göteborg. 

Intressen: Skidåkning, golf, vindsurfing, umgås med familj och vänner.


Hanna Klinga

Född: 1989

Moderklubb: Bråvikens SS

Klubb: GKSS

Utbildning: Motala seglargymnasium, pluggar till civilingenjör maskinteknik, Chalmers tekniska högskola.

Intressen: Umgås med vänner och familj, utmanande fritidsaktiviteter.