Nytt stöd för seglingsklubbar ska få seniorer ut på sjön

Nya gemenskaper och fysisk aktivitet är bara två av fördelarna med segling för äldre. Tack vare nytt stöd från Riksidrottsförbundet ska den äldre målgruppen nu bli lättare att nå.

stöd-segling-äldre-båtklubb-kappselging
Satsningen Segla hela livet ska hjälpa seglingsklubbar runt om i Sverige att nå ut till äldre.

Sedan en vecka tillbaka kan svenska båtklubbar söka ett nytt stöd speciellt riktad för att få de i ålderskategorin 65+ att komma ut och segla. Tanken är att pengarna ska hjälpa klubbarna att nå ut till äldre. Om allt går vägen hoppas man att projektet som fått namnet Segling hela livet ska kunna bli en långsiktig satsning.

– Det är så roligt att Riksidrottsförbundet fortsätter satsa mer på idrott för äldre, skriver Theres Wolgast som är verksamhetsutvecklare på Svenska Seglarförbundet.

Sänka tröskeln in i klubbarna

Ofta börjar båtliv och segling redan i ungdomsåren. Barn lär sig i jolle och erfarenheterna följer med dem hela livet. Men att börja som äldre är inte alltid det lättaste. Under de senaste åren har Svenska Seglarförbundet drivit projekt som skulle utreda hur den idag ganska höga tröskeln in i seglingsvärlden skulle kunna sänkas men också varför arbetet i sig är viktigt.

– Det är viktigt av en rad olika anledningar, inte minst folkhälsan att även idrott för vuxna prioriteras och får medel för att utvecklas. Det såg vi under de seniorprojekt vi genomförde som avslutade under förra året, säger Theres Wolgast.

I utvärderingen av projekten har man sett att det gått alldeles utmärkt att lära seniorerna och att de dessutom varit snabba på att ta del av kunskaperna.

Se även:
Äldre par berättar om livet ombord på sin hembyggda träbåt
Upptäck båtlivet – träffa de seglande 80-åringarna
Möte med Stig som väljer båtrenovering framför soffan

Mer än bara segling

Som de flesta vet innefattar segling och båtliv så mycket mer än att bara vara på sjön. För äldre kan ett klubbengagemang dessutom innebära fler sociala kontakter, fysisk aktivitet och nya erfarenheter så som klubbkappseglingar eller funktionärsskap vid regattor.

Stödet går att söka mellan den 15 mars och 30 april genom Riksidrottsförbundet.

I inslaget från några år tillbaka träffar Hamnens Claes Olivecrona systrarna Gerd Öberg och Ingalill Woxén. Gemensamt har de sin kärlek till seglingen.