Halva vägen runt jorden utan stopp i nya monsterbåtar

Två man, ett halvt varv runt jorden, non-stop, i båtar som klarar farter över 45 knop. Idag gick starten för nya racet Brest Atlantiques.

Fyra av världens snabbaste havskappseglingsbåtar passerade under tisdagen startlinjen i franska Brest och sätter nu ut på en smått osannolik resa.

De ska kappsegla en sträcka på 14 000 sjömil med bara två besättningsmedlemmar på vardera båt. Första rundningsmärket är en ö utanför Rio de Janeiro. Andra rundningen sker utanför Kapstaden. Sen är det ”bara” målrakan kvar – tillbaka upp till Brest.

På startlinjen står världens mest extrema havskappseglingsbåtar. Tre av fyra båtar är försedda med foils som gör att båtarna kan lyfta helt från ytan, något som man för ett par år sedan trodde skulle vara omöjligt för båtar i den här kategorin.

Tekniken fungerar och levererar otroliga farter, upp emot 50 knop i gynnsamma förhållanden. Men det har visat sig att riskerna är stora. I princip samtliga båtar som nu står på startlinjen har mer eller mindre havererat under träningstiden. En femte båt, som skulle varit med, har kapsejsat och flutit i land i delar.

Francois Gabart är skeppare på Macif. Han har rekordet i ensamsegling non-stop runt jorden med samma båt och är favorit.

Stort fokus ligger på att dra i handbromsen. Inte minst under den första sträckan ner mot Biscaya som kommer att bjuda på starka undanvindar med byar upp mot 20 meter per sekund. I skrivande stund gör samtliga båtar över 30 knop, trots att vågorna är över fyra meter höga.

Toppfarterna är upp emot 50 knop!

– Vi ser ut att nå Biscayabukten extremt snabbt, kanske når de första båtarna Cape Finisterre på bara tio timmar, siar tävlingsledningen.

Hela sträckan förväntas ta cirka 30 dagar, vilket borde ge en medelfart på 19,4 knop.

Först första gången i ett race som detta så kommer en mediaman finnas med ombord och förse världen med bilder och video.

Såhär ser utrustningen ut för mediamannen ombord på Sodebo. Vi får hoppas att han har ett par reservdrönare också.

Precis som i Ocean Race (tidigare Volvo Ocean Race) så får inte mediamannen vara en del av besättningsarbetet utan ska hela tiden fokusera på att leverera material till publiken. Det borde resultera i att vi för första gången verkligen får en bra inblick i hur det är att kappsegla med de här extrema maskinerna till havs. Tidigare har ju ingen i besättningen prioriterat media.

Gitana Maxi Edmond de Rothschild har flerskrovslegenden Franck Cammas ombord, samt Charles Caudrelier som var skeppare för vinnande laget i senaste Volvo Ocean Race.

– Vi måste ta det lugnt i början och tänka att det här är ett maraton och inte en sprint, säger Charles Caudrelier som seglar med flerskrovslegenden Franck Cammas på Maxi Edmond de Rothschild.

Även efter Biscaya ser det ut att gå undan. Sträckan till ekvatorn ser i nuläget ut att bara ta 4,5 dygn.

Supererfarna Thomas Coville seglar Sodebo 3 som är den senaste och mest spektakulära av samtliga deltagande båtar. Han har redan kammat hem full pott i stilracet när det gäller huvudbonad.

– Det handlar om att hitta en balans mellan att bevaka sina konkurrenter och att hålla båten i ett stycke, säger François Gabart skeppare på Macif.

Den mest intressanta båten som ställer till start är Sodebo Ultim 3 som är helt ny och har en helt nytt koncept med cockpiten framför masten.

Actual Leader heter den äldsta trimaranen i gänget. Det är gamla Sodebo som fått nya loggor. Kanske står den pall när andra havererar?

Starten gick vid lunch under tisdagen och båtarna har redan satt ordentlig fart.

– Det kommer att bli en stressig första dag. Det kommer att gå fort och vi får inte göra några misstag – mycket står på spel första timmarna, säger Thomas Coville som talar av erfarenhet. Han var nära att slå runt strax efter starten på ett rekordförsök runt jorden.

– Under natten kommer vinden att lugna sig lite och det är då vi kan gasa på ordentlig. Fram till dess handlar det mest om att inte ha sönder båten, säger Franck Cammas.

Följ Brest Atlantiques via trackern.