Nya regler kan komma att begränsa sportfiske

Allt mer av den fisk som fångas i svenska vatten fångas i sport- och fritidsfisket. Något som ökar behovet av att säkerställa att förvaltningen är god.

Sportfiske-nya-regler
Sportfiskare står för allt större del av den fisk som fångas. Något som ökar behovet av mer information om vilka som fiskar och hur mycket som fiskas.

Återutsättning är en metod för att bättra på fiskbeståndet. Nu behandlas också en rad frågor kring fiske av en särskild utredning som ska resultera i förslag till en ny fiskelag för yrkesfiske.

Nu frågar sig dock Stockholms universitets Östersjöcentrum om det räcker. Speciellt i tider då allt mer av den fisk som fångas i svenska vatten fångas i sport- och fritidsfiskare. Klart är dock, menar man, att det blir allt viktigare att undersöka hur fisket påverkar bestånden och att det finns behov av mer information om vilka som fiskar och hur mycket som fiskas.

Vad säger forskningen om förvaltning av sport- och fritidsfiske? Hur bör den utformas för att säkerställa god status för fisken och ekosystemen, samtidigt som hänsyn tas till andra viktiga samhällsfaktorer?

Catch and release – en bra metod?

Inom sportfisket pågår också en förändring i attityd och beteende, liksom i rekommendationerna för hur man fiskar. Idag återutsätts många fångade fiskar istället för att dödas och ätas upp (så kallad ”catch and release”). Är detta ett bra verktyg för en hållbar fiskeförvaltning? Och hur ska det i så fall göras för att i möjligaste mån minska skadan på fisken?

Det och mycket mer kommer att diskuteras under ett seminarium onsdag 29 maj kl 8.30-9.15. Seminariet sänds digitalt här såväl live som i efterhand.