Nya regeln du måste ha koll på inför hummerpremiären

Hummerfisket stundar och i år införs nya regler om rymningshål i burar och tinor. Förhoppningen är att det nya regelverket ska minska spökfisket av hummer och fisk längs med Västkusten.

hummerfiske-bohuslan-11--natalie-greppi
De nya reglerna införs med hopp om att minska spökfisket som skapas av förlorade tinor och burar. Foto: Natalie Greppi/Havs- och vattenmyndigheten.

Efter helgen inleds årets hummerfiske med buller och bång. Längsmed västkusten ger sig folk ut i stort och smått med målet att plocka upp havets svarta guld från bottnen. Men inför årets efterlängtade säsong har Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) infört ett antal nya regler som alla, fritidsfiskare såväl som yrkesfiskare, måste ta hänsyn till.

Den mest uppmärksammade av dessa är att alla tinor ska förses med så kallade rymningshål. Regeln har kommit till för att minska risken för så kallat spökfiske där burar eller tinor går förlorade och fortsätter att fånga både fisk och skaldjur år efter år.

– Vi vet att det, framför allt inom fritidsfisket, tidigare förlorats många burar som fortsätter fånga fisk även efter väldigt lång tid i vattnet. Fisk, hummer och krabbor går in i burarna men kommer inte ut igen. Redskapen agnar så att säga sig själva, säger Martin Karlsson, utredare på HaV.

Se även:
Historiskt pris på säsongens första hummer
Hamnens jakt på det svarta guldet!

Lösningen på detta är att förse alla tinor med minst ett av dessa så kallade rymningshål i nederkant av tinorna. Hålet ska hållas stängt av en tunn bomullstråd som efter tre till fyra månader i vattnet går sönder. När tråden väl går sönder kan så fångsten ta sig ut.

– Det finns många olika typer av burar och ungefär lika många lösningar på hur man kan modifiera dem för att passa den nya regeln. På Havs- och vattenmyndighetens webbplats finns det beskrivet hur man på olika sätt kan lösa detta tekniskt, förklarar Martin Karlsson.

Resterande regler går att hitta på Havs- och vattenmyndighetens hemsida.

Uppmanar samtidigt att rapportera

Myndigheten vädjar dessutom till alla som ger sig ut på hummerfiske att rapportera om man skulle fånga en Amerikansk hummer. Anledningen är den att man vill hindra en etablering av den främmande arten som kan bära på smittsamma sjukdomar och parasiter.

Om man skulle fånga eller misstänka att man fångat en amerikansk hummer ska man kontakta SLU:s Havsfiskelaboratorium i Lysekil.

Hur du ser skillnad på en amerikansk och europeeisk hummer samt hur du rapporter kan du hitta på HaV:s hemsida.