Nya America's Cup-monstret visar bringan!

Emirates Team New Zealand launch their second AC75 ‘ Te Rehutai” 36th America’s Cup presented by PRADA

Emirates Team New Zealand avslöjade sin andra generation AC75 för världen för ett par timmar sen. Det är båten som kommer att användas för att försvara Cupen.

Te Rehutai heter den nya båten som är den sista som sjösätts av andra generationens AC75. Spänningen inför hur den ska prestera är enorm – kommer alla nydanande idéer att fungera, har designteamet varit för djärva och vågade eller missat något vitalt i kampen att vinna fart? Det har alltid varit den snabbaste båten som vunnit America’s Cup och så lär det bli även denna gång.

För försvararen Emirates Team Nya Zeelands VD Grant Dalton är båtlanseringar alltid en särskilt stolt dag för laget.

– Dessa tillfällen är speciella eftersom de ger tillfälle att ta en stund och vara stolta över vad som har uppnåtts. Men vi har mycket kvar att göra de kommande fyra månaderna om vi ska vinna America’s Cup igen.

Det finns mycket att studera för den teknikintresserade.

– Vi hade ett tajt lanseringsdatum och det är verkligen en enorm bedrift att vi här lanserar Te Rehutai idag med tanke på att vi förlorade fem veckors byggtid i den första COVID-19-nedstängningen, säger Emirates Team Nya Zeelands Kevin Shoebridge.

Utmanande omständigheter

– Det är en extraordinär insats, som vi aldrig någonsin har upplevt som ett team. Jag kan inte tala tillräckligt mycket om den skicklighet och beslutsamhet som teamet på vår anläggning har visat under exceptionellt utmanande omständigheter.

 

attachment_77202″ align=”alignnone” width=”865″] I den nya designen har stort fokus lagts på förbättrad aerodynamik. Avtäckning under klassisk Nya Zeeländsk ceremoni. 

– Vi har letat efter den perfekta balansen mellan hydrodynamisk och aerodynamisk prestanda. En AC75 som endast var optimerad för att accelerera och starta skulle se väldigt annorlunda ut än en som är optimerad för stadig flygning – och det återspeglas i den enorma variationen vi ser mellan våra konkurrenters i flottan, säger Dan Bernasconi, chef för design.

Våghalsighet ett måste, ödmjukhet en dygd

Han är övertygad om att man måste fortsätta att ligga i framkant på innovationsfronten och våga tänja på gränserna för att vinna.

– Det finns inget utrymme för självbelåtenhet eller att vara konservativ, menar han.

– Vi har förtroende för vår design, vår konstruktion och våra idéer. Men vi måste vara ödmjuka. Ingen vet något förrän om en månads tid då första racen startar.

Atleterna redo

Seglingsteamet har inte seglat på nästan fem veckor och har nu tillbringat många timmar i gymmet.

– Vi är ivriga att komma ut på vattnet. Designteamet och båtbyggarna har gjort en enorm insats, nu är det dags för oss i seglingsteamet att göra vårt, avslutar skepparen Peter Burling.