Nya ägarna av Nordwest & Najad AB utan byggrätt

Nya ägarna för Nord West & Najad AB stöter på problemEfter en långdragen säljprocess av konkursboet förlorade till slut grundaren, Benny Martinsson, budgivningen och därmed sitt livsverk. Men de nya ägarna får än så länge inte bygga några nya båtar.

Det verkar råda delade meningar om vem som äger rättigheterna till ritningarna för Nord West och Najadbåtarna.

Jan Save, bolagets styrelseordförande fram till konkursen, säger till Bohuslänningen att Benny Martinsson har immaterialrätt till Nord West-båtarna men att rätten till Najadbåtarna finns hos de utländska designerna som står bakom dem. Han menar också att Benny äger konstruktionsrätt till den utveckling av Najadmodellerna som han genomfört sedan Nord Wes köpte Najads konkursbo 2011.

Jan Save hävdar således att den nya ägaren av Nord West och Najad inte får starta någon tillverkning utan att först sluta avtal med Benny Martinsson.

Bohuslänningen har också frågat den nye ägaren, Runo Gillholm, vad han anser om detta och får till svar att han håller med om att Benny Martinsson äger rätten till Nord West men att Najad ägs av både sina utländska konstruktörer och företaget Nord West & Najad AB. Han tillägger också att sista ordet i detta inte är sagt.

Ingen fusion av företagen
Runo Gillholm är långt ifrån ny i båtbranschen. Han har drivit Gillholmsmarina i 20 år. Den ligger strax söder om Kungälv och har agenturen för Windy och Minor. Men Nord West & Najad AB ska förbli ett eget företag, åtminstone tills vidare.

Så här säger Runo Gillholm om förvärvet i ett pressmeddelande:

– Det är med stor glädje och förväntan vi nu kan delta i återuppbyggnaden av Nord West och Najads varumärke. Både Nord West och Najad är respekterade varumärken och vi skall göra vårt bästa för att förvalta det väl. Hur produktionen skall fortskrida samt vilken storlek den skall ha är ännu inte klart, det får tiden utvisa.

Bakgrund
Najadvarvet grundades 1971 och har sedan dess producerat över 2000 segelbåtar. Efter stora expansioner i bolaget mellan 2005-2007 tillsammans med den finansiella oron på marknaden gick organisationen i konkurs i augusti 2011. I slutet på samma år förvärvade motorbåtstillverkaren Nord West tillsammans med ett konsortium varumärket Najad. Nord West grundades 1985 av Benny Martinsson och har sedan dess producerat välrenommerade motorbåtsmodeller.

Nord West & Najad skulle tillverkas under samma tak på Vindön, men i början av 2013 begärdes Nord West & Najad i konkurs på grund av finansiella problem i bolaget.
  
Bara två dagar efter att varvet försattes i konkurs startade Benny och hans fru Jessica Martinsson ett nytt bolag för båtförmedling där huvuddelen är Nord West-båtar. Något som blev mycket omdiskuterat då företaget efterlämnade stora skulder.

Här berättar Benny om sin nya verksamhet som blivit starkt ifrågasatt.