Ny vätgasfabrik ska ge fossilfri sjötransport via Luleå

Luleå kommun har tecknat en avsiktsförklaring om att en vätgasfabrik realiseras i närtid. Inte m minst för att skapa fossilfria leveranser via Luleå hamn.

Lulea_hamn
Avsikten med BotnialänkenH2 är att tillhandahålla vätgas till fartyg för fossilfria leveranser av varor som går in och ut via Luleå hamn.

Projektet är ett samarbete mellan Luleå hamn, Luleå Energi, ABB och ESL Shipping och energiföretaget Uniper där den sistnämnda står för bygget. Fabriken ska producera och sälja vätgas till fartyg och till industrier.

Se också:
Nya Gotlandsfärjan gör 35 knop på vätgas

Avsikten är att tillhandahålla vätgas till fartyg för fossilfria leveranser av varor som går in och ut via Luleå hamn. Men också till industrier i Luleå. Därtill hoppas man på åtminstone 100 nya arbetstillfällen.

Minst 100 nya jobb

– Det här är en viktig pusselbit i den gröna omställningen och det är glädjande att företag vill etablera sig i Luleå. Jag skulle bli förvånad om det ger mindre än 100 nya jobb, säger kommunalrådet Carina Sammeli.

”Ett viktigt steg”

Unipers vd Johan Svenningsson är mycket positiv till BotnialänkenH2 som projektet heter.

– Avsiktsförklaringen med Luleå kommun är ett viktigt steg i arbetet att etablera BotnialänkenH2 och påskynda arbetet mot ett hållbart samhälle. Luleå hamn är en central del av projektet med dess strategiska plats och uppgift, vilket gör det möjligt att utveckla logistikkedjor såväl regionalt som i Europa.

Viktigt med placeringen

Frågan om exakt var fabriken ska ligga hänger dock fortfarande i luften. Under sommaren har Uniper inlett en förstudie för att utvärdera tekniska förutsättningar, mark- och infrastrukturbehov.