Ny variant av pansarkryssaren Potemkin


Hon, om nu ett sådant här futurustiskt flytetyg kan beskrivas i feminin form, är 118 meter lång. Mannen bakom krigskeppslinjerna är den franske designern Philippe Starck.
Ägare? Bara några få invalda vet, men rykten säger att det är en rysk affärsman.

Jungfruturen och de första testerna till sjöss har startat för en av de mer ovanliga motorbåtarna som någonsin har byggts. Numera går den 118 meter långa båten under namnet SF 99, tidigare Projekt Sigma.

Hon är byggd på HDW varv i Kiel, en del av ThyssenKrupp marina verksamhetsdel. Ägarens namn har inte tillkännagetts officiellt, men spekulationer säger att det är en rysk affärsman som beställt den krigsskeppsinspirerade båten.

Antingen lär det vara Andrei Melnichenko eller fotbollslaget Chelsea FC:s ägare Roman Abramovich.

Upproret på pansarkryssaren >>Potiomkin<< skildras i Sergei Eisensteins film >>Pansarkryssaren Potemkin<< från 1925.

Filmens handling:
1905 skedde det första, stora myteriet inom den ryska tsarflottan och därmed såddes ett av de frön som så småningom ledde fram till ryska revolutionen.

Matroserna vägrar äta den odugliga maten och när skeppsläkaren förklarar att ett köttstycke fullt med maskar är ätbart bryter strider ut.

Potemkin övertas av rebellerna. En av dem bärs död i land och stadsborna samlas kring båren. Kosackerna rycker fram med blixtrande bajonetter och massakerar obarmhärtigt den flyende folkhopen.