Ny frän familjeseglare från Frankrike

Jeanneau släpper nu Sund Odyssey 349 – en utmanare i det för Sverige viktiga segmentet på 33 till 35 fot. Den har dubbla rattar och roder, negativt språng och moderiktiga chines och lär vara en värdig konkurrent till både Bavaria och Hanse.

Med nya 349 tuffar Jeanneaus till sin Sun Odyssey-serie designmässigt. Samtidigt som den verkar bli riktigt rymlig. En svår ekvation som gör den till en tuff konkurrent mot både Hanse och Bavaria.

I jämförelse med de båda tyskarna har fransyskan svängigare former och kanske till och med ett lite sportigare intryck.

Dubbla roder
Något som definitivt skiljer den är de dubbla rodren. Det är ju sällan bra för farten i vår svenska skärgårdsmiljö eller i lättare vindar. Men det är ju definitivt det tryggaste alternativet och kanske därför bäst för en familj som ofta seglar med få händer. Roderverkan försvinner inte när man inte hinner släppa skoten och det kan ju vara trevligt när man soloseglar i byiga skärgårdsvindar eller för hård undanvind på havet.

Dubbla rattar är både bra för ergonomin och i mina ögon även för att tuffa till designen, även om jag fortfarande är en av dem som har svårt att slita mig från rorkultstänket. I vilket fall tillåter de dubbla rattarna att man lutar sig hela vägen ut på relingen med ett behagligt grepp om ratten.

Storleken lär passa skandinavien bra men ankarspelet kommer nog behöva placeras i aktern.

Något som skiljer 349 mot övriga i Sun Odyssey-serien är att den har vanten helt ut i skrovsidorna.

Enligt skisserna ser den behaglig ut att både segla och använda i hamn med en ren sittbrunn och alla tampar dragna till rorsman.

Trendigt snarare än smart
Jeanneau hakade ju tidigt tidigt på moderna kappseglingsbåtars design med chines. De skapades på grund av att konstruktörerna ville få max bredd och stabilitet inom ramen för regeln. När cruisingbåtarna hakade på och gjorde detta till en trend handlade det mer om en gimmick. Till viss del ger det mer stabilitet men det kanske snarare gynnar utrymmena ombord.

Sun Odyssey är Jeanneaus familjeserie och fokus ligger såklart mycket på att göra båten rymlig och trivsam invändigt.

Stora innerutrymmen är såklart ett ledord för Sun Odyssey, Jeanneaus familjeserie, men det fina är att de ändå lyckats skapa en känsla av att överbyggnaden inte är särskilt hög. Detta delvis tack vare att språnget är negativt. Skrovsidorna har alltså tillåtits att bli höga och överbyggnaden lägre, vilket gör sitt för skapa en linjeskön profil trots de bulliga måtten.

Linjerna
Tuffast är båten helt klart snett akterifrån. De dubbla rattarna har en design som skulle passa på vilken racer som helst och det tillsammans med den kantiga aktern och de dubbla rodren som skymtar vid ytan borgar för ett ganska tufft första intryck. Det är ju detaljerna som gör helheten.

Ytterligare en notering på funktionsfronten är akterspegeln som på Bavariamanér är nedfällbar. Det ger en trygg känsla under segling och en fin badplattform när båten ligger förtöjd. Till skillnad från de nämnda konkurrenterna ser det dock inte ut att finnas något fast bord i sittbrunnen.

Flera valmöjligheter
Det går att välja mellan tre eller två hytter, vilket innebär att man antingen får en stor hytt på vardera sida och ett mindre utrymme för dusch och toalett eller en enmanskoj och ett större wc-utrymme.

Premiären lär bli på båtmässan i Paris i vinter och förhoppningsvis kommer vi få se den på Allt för sjön i mars. Vi har redan testat Jeanneaus 44 DS som utseendemässigt verkar vara en föregångare till 349. Videoinslaget från det testet publiceras inom kort.

Tekniska fakta:

                 Sun Odyssey 349            Hanse 345         Bavaria 33

LOA:         10.34 m                         10,40 m             9,99 m

Skrov:        9.97 m                           9,99 m              9,75 m

Bredd:        3.44 m                            3,50 m              3,42 m

Vikt:          5350 kg                          6200 kg            5200 kg

Djup:         1.98/1.49 m                   1,87/1,55 m      1,95/1,50 m

Motor:        21 hk                             18 hk               18 hk

Segel:         57 kvm                          55 kvm            51 kvm

Designer:    Marc Lombard

Mer info:    Navigareyachts.com