Framtidens familjebåt – eldriven med oändlig räckvidd

Ny norsk soldriven evighetsmaskin. Så löd rubriken till en artikel om Electric Folkboat som skulle sjösättas i framtiden. Nu är den sjösatt, provkörd och i allra högsta grad verklighet.

Electric_Folkboat_inledningsbild
Electric Folkboat är en ny norsk ”soldriven evighetsmaskin”.

”En eldriven familjebåt med evig räckvidd och sovplatser för upp till sex personer.” Det är ett typexempel på löften som Hamnens reportrar brukar ta med en hel skopa salt. Inte minst för att båtbranschen är full av storslagna löften som komma skall revolutionera båtlivet. Men som sedan faller i glömska.

Se också:
Electric Folkboat – ny norsk soldriven evighetsmaskin

Nu verkar det dock som att Strømsøboat inte bara har lyckats bygga det första exemplaret utan också hunnit med att sjösätta och provköra denna elbåt med framgång. Eller som de själva uttrycker det:

– Vi är mycket nöjda med hur båten fungerar ute på vattnet och ivriga att prova den i det norska kustvattnet under hösten och vintern.

Och vidare:

– Vi tror att solpanelerna kommer att ge tillräckligt med el för framdrivning för daglig användning under sommarmånaderna i Skandinavien. Det här kan vara båten som du laddar en gång innan säsongen och du fortsätter att köra på solpanelerna under hela säsongen, säger Ståle Sørensen som är vd för Strømsøboat.

Solpanelerna på Electric Folkboat ska enligt tillverkaren kunna ge tillräckligt med el för framdrivning en hel dag under sommarmånaderna.  

Rattas från baksätet

En av båtens egenheter, förutom de redan nämnda, är förarplatsens placering längst bak i styrhuset vilket enligt tillverkaren ska ge “en mer social upplevelse för alla ombord”. Folkbåten, som den också kallas, är åtta meter lång, drivs av dubbla POD-motorer från holländska Arka och erbjuds i flera versioner. Därtill kan den får i olika utrustningsnivåer och med olika inriktningar där ”Electric Folkboat Fish” är ett exempel.

Max 7,5 knop

Med toppversionen Expedition Range kommer´ ett 45 kWh batteripaket som uppges ge en räckvidd på motsvarande 13 landmil ”i marschfart”. Toppfarten med befintliga podmotorer är 7,5 knop.

Hamnen har naturligtvis fört upp Electric Folkboat på listan ”Båtar att testa asap”.