Northstar Orion 6 – första intrycken från testen

En doldis som briljerar med snygga detaljer och ett snitsigt utförande. Frågan är bara om den har något mer att komma med? Här är Hamnens första intryck från testen.

Bli medlem i Skippo Plus, se testen av Northstar Orion 6 samt få tillgång till Hamnens arkiv av testade båtar!

Tjugofem år som båttillverkare och ett tusental tillverkade båtar om året. Det var kalla fakta som trycktes ned i halsen på oss när vi erkände att vi aldrig hade hört talas om Northstar.

Som om inte detta vore nog så är det ingen mindre än den rutinerade racerbåtlegenden och designern Adam Younger som står för designen.

Med skäms-hatten på kastar vi oss ut över fjärdarna för att ta pulsen på Northstar Orion 6. En RIB som redan vid bryggan visar prov på snitsiga detaljer och snygga lösningar.

Så, Claes Olivecrona, har den något mer att komma med?

– Ja.

– Rappa svar i all ära men något mer kan vi väl få?

– Ja, sorry, jag har precis brutit is för att komma ut på fritt vatten. Det är verkligen svinkallt men jag kan säga att den har ovanligt höga fribord och bra med stuvmöjligheter. Speciellt för att vara en RIB.

Och?

– Ja, sedan kan RIB:ar som bekant delas upp i två kategorier. De som har pontonerna i vattnet när de ligger stilla och de som har dem en bit upp. Northstar Orion 6 hör till den senare kategorin.

Vilket påverkar sjöegenskaperna hur då?

– Det ska jag snart ta reda på. Mina förhoppningar på den fronten är inte så stora då det går tretton på dussinet av RIB:ar på 6,5 meter. Vi får se hur Adam Younger har lyckats trolla med köregenskaperna.

 

Gediget bygge och snygga detaljer. Frågan är hur racinglegenden och designern Adam Younger har lyckats trolla med köregenskaperna?

Och så sitter det en 150-hästare där bak?

– Nej, faktiskt inte. I det här fallet har man nöjt sig med 115 hk. Vad jag känt hittills så räcker det till för vanliga dödliga. Ja alltså, inte Gustav Morin-typer som prompt måste krama skiten ur allt som flyter.

Inte så mycket mer att säga – ännu?

– Nja, nej – inte mer än rena fakta. Vill du höra?

Absolut!

– Ehh… Nu ska vi se… Tuber i hypalon – 56 centimeter i diameter. Hydraulstyrning. Tvåstegat skrov. Kan anpassas med kapellösningar, solbädd, olika skrovfärger samt durk i kompositteak. Plats för portapotti…

… Tack! Nu längtar vi efter djuplodande analyser av allt från gångegenskaper och specialfinesser till vad som utmärker båten. Men kanske framför allt – om Northstar Orion 6 är något att ha.

– Det kommer i testen inom kort, avslutar Claes Olivecrona.

Se också:
Test: Zodiac Pro 7 – har ett ess i rockärmen!