Norskt stabiliserings-system får åtråvärt pris

Sleipner stabilisatorSleipner har lagt stora resurser på att ta fram ett stabiliseringssystem för stora motorbåtar. Det ska reducera upp till 80 procent av rullning och krängning i hög sjö. Nu har de blivit tilldelade pris som bästa produkt, alla kategorier, i Dame Award.

Systemet ska fungera bäst för båtar mellan 50 och 130 fot och kunna verka både när båten kör och ligger ankrad. 

Det finns andra system med samma funktion men i annat utförande. Bland annat har Delta 88 ett stabiliseringssystem som bygger på ett gyrosystem.

Sleipners produkt verkar genom fenor som monteras på skrovet och justeras automatiskt efter information om båtens rörelser som skickas genom olika sensorer.

Systemet har utvecklats under två år och forskningen har huvudsakligen ägt rum i norska Fredrikstad.

Side-Power-stabilisator-panel

– Sleipner har tänkt utanför boxen för att ta fram ett system som passar moderna skrov på vilka stabilisatorer är på väg att bli standard. Detta är ett väldigt enkelt sätt att göra båtlivet behagligare, säger juryn.

– Då vi själva är båtmänniskor känns det extra stort att bli totalvinnare i Dame Award. Detta gör mig väldigt stolt över företaget och våra duktiga och dedikerade anställda, säger Arne Skauen som har varit VD för Sleipner sedan 1977.

Sleipner stabilisator

 

Läs mer om systemtet och dess funktioner på www.sleipner.no