Norska Cormate räddar anrika Ryds: ”Bevarar ett arv”

Ryds_735_VI_ gir
Ryds 735 VI är designad av Ted Mannerfelt.

Båttillverkaren Ryds, som i slutet av fjolåret gick i konkurs, räddas nu när norska Cormate såväl varumärke som produktionslokaler.

I slutet av fjolåret slog nyheten att anrika Ryds gick i konkurs. Sedan dess har man letat nya ägare ett sökande som nu gett resultat.

Under fredagseftermiddagen kom nyheten att den norska tillverkaren Cormate köper varumärket Ryds Båtar. Förutom själva varumärket köper man även tillverkningsslokalerna

I ett pressmeddelande skriver Jon Aksel Brynildsen, vd för Cormate:

”Att förvärva Ryds egendom säkrar inte bara lokalt kunskap och värdefull produktionskompetens, utan förankrar även vårt engagemang för att bevara ett arv av hantverksskicklighet i Ryd, vilket garanterar en blomstrande framtid för samhället och det ansedda svenska båttillverkningslandskapet.”

Läs mer:
Test: Ryds 650VI BR – stortillverkarens sista och bästa båt
Test: Cormate T28 – dags att syna de stora orden
Cormate Utility 23 – med dolda resurser
Test: Cormate T22 – norsk stekare på racingskrov

Fortsatt småländskt men med norsk design

I affären har man även slagit fast att Egil Ranvig, grundare och designer på Cormate, kommer att leda det kommande design- och utvecklingsarbetet hos Ryds Båtar. Angående sin nya roll hos ikoniska Ryds Båtar skriver Ranvig:

”Vi förvärvar inte bara ett varumärke; vi ärver ett arv. Det handlar om att fortsätta Ryds framgångsrika resa med ett fräscht och dynamiskt tillvägagångssätt. Vårt mål är att förena Cormates kompetens inom innovativ design, effektivitet och sjöduglighet, med Ryds rika historia och professionella produktionsmetodik, för att skapa båtar som överträffar förväntningarna.”

Texten uppdateras.