Norsk seglare räddad efter dramatiskt haveri på Atlanten

När stormen Ciarán drog fram över i förra veckan orsakade den stora svårigheter på såväl land som till sjöss. I en dramatisk räddningsaktion på Atlanten undsattes en norsk långfärdsseglare.

Norsk-langfärdsseglare-räddas-av-brittiska-flygvapnet-efter-haveri-pa-Atlanten.
Det är dramatiska bilder som syns efter räddning av en norsk långfärdsseglare vars båt åsamkades svåra skador under stormen Ciarán. Foto: RAF

Vindstyrkor på över 50 meter per sekund och skyhöga vågor som utanför Frankrikes kust mätte uppemot 20 meter. Det var vad en norsk långfärdsseglare befann sig i när stormen Ciarán drog fram över Atlanten och in över Europa i förra veckan.

Båten blev kraftigt skadad och den ketchriggade skutan tappade båda sina master. Då befann sig båten och långfärdsseglaren cirka 700 distans utanför Cornwall i sydöstra England.

För att lokalisera mannen skickade man ut ett Poseidonplan som efter att man hittat båten cirkulerat för att hålla kolla på platsen. Royal Air Force, eller akronymen RAF som de kanske är mest kända för, anropande närliggande handelsfartyg som ställde kursen mot haveristen för undsättning.

– Poseidonflygplanen och deras besättningar är i ständig beredskap att reagera på incidenter som denna. Den vakthavande besättningen reagerade snabbt och professionellt vilket blev centralt för att kunna undsätta sjömannen, säger Adam Smolak, chef för den 210:e flygskvadronen till norska VG.

När båten lokaliserats hade mannen tagit sig upp på den illa sargade båtens fördäck varifrån han sedan kunde undsättas.

Se de spektakulära bilderna från Poseidonplanet.