Norrtäljes stolta symbol räddas – s/s Norrtelje får nytt liv

Ett läckage och ett oplanerat stopp för reparation vid Gräddö. Men bortsett från det ska bogseringen till renoveringen på Beckholmen ha gått galant.

ss-Norrtelje-inledning
s/s Norrtelje klarade bogseringen till renoveringen på Beckholmen galant.

Lite ringrostig – absolut. Och lite rostig här och var även i övrigt. Men trots alla år som restaurangfartyg och kommunens stolta symbol stillaliggandes längst in i Norrtäljeviken klarade hon resan galant. Må vara med ett litet stopp för lagning av ett läckage utanför Gräddö samt god hjälp av en bogserbåt.

Se också:
Klassiska ångfartyget s/s Norrtelje riskerar att skrotas

Färden gick till ett varv på Beckholmen i Stockholm där detta klassiska ångfartyg ska genomgå en omfattande renovering. Detta efter att ha hotats av skrotning och efter att ha räddats av sponsorer, ideella krafter och privatpersoner. En insats som mest av allt gick ut på att samla in 12 miljoner kronor till renoveringen.

Viktig del av stadsbilden

Under åren har s/s Norrtelje kommit att bli en allt starkare symbol samt en allt mer given del av stadsbilden. En saga som kunde ha slutat på skroten redan för över ett halvt sekel sedan om inte en nybildad stiftelse hade klivit in och köpt henne för 100 000 kronor.

Nu, 55 år senare, var det återigen stiftelsen s/s Norrtelje som klev in och ledde räddningsaktionen.

Stolta s/s Norrtelje beräknas återkomma till sin plats längst in  i Norrtäljeviken någon gång under våren 2024. Foto: Johan Bergström.

”Ett mästerverk”

s/s Norrtelje byggdes år 1900 på William Lindbergs Verkstads- och Varfvs AB och ansågs av många vara något av ett mästerverk. Eller som ett av fartygets senare befälhavare, kapten Erik Westerberg, ska ha sagt:

”Det finns inte något bättre byggt fartyg än s/s Norrtelje”. Båten trafikeracde huvudsakligen Stockholm-Furusund-Norrtälje men tjänstgjorde senare också som Ålandsbåt med dagliga turer mellan Norrtälje och Mariehamn.

Kommer hem i vår

Den nyrenoverade versionen av s/s Norrtelje beräknas återta sin plats längs in i viken någon gång i vår. Exakt när återstår dock att se.