Nordship 360 DS

Nord 360
Nord 360

Nord 360Danska Nordship 360 premiärvisas på mässan i Dusseldorf den 23 till 31 januari och man kan vänta sig en välbyggd och bekväm långseglare som ska vara enkel att segla solo. Räkna också med en hög prislapp.

Nordship Yachts har nu fyra moderna modeller av däcksalongsbåtar bestående av Nordship 43 DS, 40 DS, 380 DS och nu 360 DS. 

Pressmeddelande från Onsala Marin:
Alla modellerna bygger på enkel och bekväm segling där rorsman seglar båten och trimmar seglen själv utan, om så önskas, att besvära övriga besättningen. Riggen är 9/10 del med ett stort storsegel och självslående fock med Furlex som standard. Detta tillsammans med en bulbköl, frihängande roder och modern skrovform borgar för mycket goda seglingsegenskaper.

Nordship 360 DS får en stor däcksalong med möjlighet till invändig styrning, härlig havsutsikt med koll på vad som händer i hamnen när man ligger vid kaj. Framför däcksalongen blir det stor toalett med separat duschutrymme, pentry och en mycket rymlig owners cabin  med centerkoj. Akter om däcksalongen finns en gästhytt med stor dubbelkoj, ingång till sittbrunns stuv, som även nås från sittbrunnen, och separat ingång till teknikrum under däcksalong. 

Det är också gott om plats runt det stora bordet i sittbrunnen efter en härlig seglats. 

Nordship 360 DS är ritad och konstruerad av Lars Buchwald och Arne Borghegn och tillverkas helt i Nordships nya fabrik i Lundeskov utanför Kolding.

Skrov och däck är i handupplagd GRP med val av de bästa materialen. Mörkblåa dekorlinjer är inlagda i gelcoaten. Sandwichkonstruktion i skrov och däck samt överbyggnad. Under vattenlinjen är skrovet uppbyggt i sandwichlaminat ner till skrovförstärkningen och resterande är solid glasfiber. Skrov och däck är limmat och ihopbultat. Blykölen med sitt laminerade svärd i järn är bultat till skrovet med rostfria bultar.

Roder i glasfiber med hjärtstock i aluminium. Skrovet är målat under vattenlinjen med epoxy primer och bottenfärg.

Skarndäck, sittbrunn samt badplattform är belagda med teak. Kraftig relingslist i teak och speciellt halkmönster på övriga ytor bidrar till hög säkerhet på däck. Grabbräcken i rostfritt stål på salongstak. På främre delen av rufföverbyggnaden finns ett integrerat självskotningssystem för självslående fock och 2 Dorade ventiler.

Alla rutor i däcksalongen har säkerhetsglas och är infattade i aluminiumramar. Det finns dessutom däcksluckor i förpik, pentry, toalett och däcksalong.

6 st kraftiga förtöjningsknapar i rostfritt stål i för och akter samt midskepps. Rostfria pulpitar i för och akter samt mantågstöttor. Peke i rostfritt stål klätt med teak. Upp- och nedfällbar RF stege för lätt och säker ombordstigning. Ankare med 30 m galvaniserad kätting. Dränerad ankarbox i fören med plats för ankarspel. Integrerad badplattform klädd med teak samt badstege. 

Sittbrunnen är utformad som ett T och mycket rymlig, den främre delen är helt fri från tampar och linor som alla är dragna till rorsmansplatsen. Detta gör att 5 personer sitter bekvämt runt det stora sittbrunnsbordet. Nedgången till däcksalongen sker via en vikbar dörr i teak, skjutlucka i plexiglas som också är skyddat av en sprayhood.

På babords sida i sittbrunnen finns ett stort förvaringsutrymme som också nås via akterruffen. Det finns också 2 stuvutrymmen på babord och styrbord sida i den aktre delen av sittbrunnen. Det är också fri passage till badplattformen. Sittbrunnen är självklart självlänsande.

Styrpedistalen har motorreglage på sidan, låsbar stor ratt klädd i skinn  samt kompass med belysning. 

Alla skot och fall är dragna till rorsmansplatsen via heldragna rostfria rör som är gömda under däcksalongstaket och sittbrunnssargar för enkel hantering av rorsman. Här finns också 2 x Andersen ST46 vinschar. Storskotet är placerat framför styrpedistalen för enkel och säker hantering.

Bredvid ruffnedgången placeras Raymarine ST 70 fart och logg instrument. 

Mast och bom är tillverkade i silvereloxerad aluminium. Masten (19/20) som har dubbla spridare, står på däck och är stöttad av en maststötta under däck i stål, som är fastgjord på den kraftiga bottenkonstruktionen. Bom med justerbar roddkick, bomliksträckare och 2 rev där linorna är förda till sittbrunnen. På masten finns en vinsch för genuafallet medans  storfallet kontrolleras från sittbrunn. Delat akterstag med mekanisk sträckare. Furlex rullfockssystem med självslående rullfock och storsegel med genomgående lattor. Masten är också utrustad med motor- och ankarlanterna, däcksbelysning samt windex.

Volvo Penta diesel D2-40, 4-cyl. (38 Hk) färskvattenkyld motor. Segelbåtsdrev med 3-bladig folding propeller för bästa prestanda. Sjövattenfilter monterat över vattenlinjen för att underlätta rengöring samt diesel filter. Mycket välisolerat motorrum med bl.a gummi- och blymatta. All isolering är skyddad av aluminiumfolie för att undvika smuts och förenkla rengöring. Motor är också lätt åtkomlig från alla sidor.

Motorinstrument med ljudalarm och start och stopp samt motorreglage vid styrplats. Dieseltank om 1 x 200 liter i rostfritt stål.

12V elektriskt system med 115 Ah växelströmsgenerator för effektiv laddning av batterier. 100Ah startbatteri och 3 x 100Ah förbrukningsbatterier.

Separata strömkretsar för motor och förbruknings- batterier. El panelen har säkringar och 12V stickkontakt, voltmeter samt mätare för diesel, vatten och septictank.

Rikligt med belysningspunkter i båten såsom halogenlampor i tak, läslampor och kartlampa vid navigationsbord. Godkända lanternor och ankarlanterna samt däcksbelysning.
Raymarine ST70 logg/lod. Ett komplett elschema medföljer båten. Automatisk elektrisk länspump, duschpump samt tryckvattenpump finns installerat. Kylskåp.

Ca 400L färskvattentank i RF. 40 L varmvattenberedare kopplad via motor och 230V elpatron som tillval. Elektrisk duschpump i toalettutrymme. 1 x 80 liters septictank i RF som tömmes direkt i vattnet eller via utsug på däck.

Inredningen är tillverkad i mattlackerad mahogny av högsta kvalité. Durkarna är tillverkade i teak på plywood, med inlagda ljusa dekorlinjer. Taket är gjort i vit vinyl med dekorationslister i mahogny. Dynor är tillverkade i skumgummi med tyger av bästa kvalité. Det är möjligt att själv välja tyg. Det finns också gardiner. Båten har en öppen och funktionell inredning och erbjuder högsta tänkbara komfort. Inredningen kan kundanpassas om så önskas.

Däcksalong med stor u-soffa på babord sida där 6 personer kan sitta bekvämt runt ett stort bord. Från salongen har man panoramautsikt vilket också ger en ljus atmosfär i inredningen. Under bordet finns möjlighet till förvaring av glas och flaskor. På styrbords sida finns det ett navigations-bord med god plats för olika instrument samt en höj- och sänkbar stol som också kan användas vid salongsbordet. Det finns möjlighet till invändig styrning med fjärrkontroll samt motorreglage. Under skarndäck finns instrumentpanelen där det också är möjligt att montera extra instrument och motorinstrument. Vid sidan av trappan ner till akterruffen finns en garderob. 

På styrbords sida framför däcksalongen finns ett längsgående pentry med vita arbetsytor och dubbla djupa diskhoar i rostfritt stål, samt en 2-lågig låsbar kardanupphängd gasolspis med ugn. Välisolerat 110 liters kylskåp med mahogny front. Mycket utrymme i lådor och skåp, där porslin för 6 personer också ingår. 

Förlig kabin
Stor dubbelkoj placerad i centrum med steg på var sida. 2 garderober och rikligt med förvaringsutrymmen. Stora förvaringsutrymmen under kojer. Skrovsidor klädda med mahogny. I taket finns skylight med rullgardin.

Toalett med separat dusch

Rymligt toalettutrymme med toalett ansluten till septictank. Skåp över och under handfat. Varmt och kallt tryckvatten. Akter om toalettutrymme finns ett separat duschutrymme med sittbänk. Durken är klädd med kakel och skottet är i vitt laminat med mahognytrim.

Akterkabin
Ingång till den rymliga akterruffen sker på styrbords sida från däcksalong. Stor dubbelkoj på styrbords sida. Framför kojen finns en sits. Det finns garderob samt rikligt med förvaringsutrymmen. Skrovsidor är klädda med mahogny ribbor. Det finns också en dörr till teknikrummet/stuvutrymmet som också nås via lucka i sittbrunn. 

LöA  11,00  m
LVL  9,76  m
Bredd  3,60  m
Djup  1,80 m
Vikt  6 500  kg
Kölvikt (bly)  2 200  kg
Storsegel  34,00  kvm
Självslående fock 28,00  kvm     
Masthöjd över VL 17,00  m
Färskvatten  ca 400  L
Diesel  ca 200  L
Konstruktör:   Buchwald & Borghegn