Nordkapp 905 Gran Coupé – första fullfjädrade bobåten!

Norska Nordkapp har tagit ett jättekliv och presenterar nu sin första fullfjädrade bobåt.

Fast egentligen är vi inte överraskade – att Nordkapp skulle ta klivet upp och presentera en bobåt var bara en tidsfråga.

Nordkapp 905 har, med andra ord, allt som skapar en första klassens semesterbåt för en familj eller ett kompisgäng och därtill krut på akterspegeln som torde räcka till för de mest kräsna.

Eller vad sägs om 2 x 200 hk (toppfart över 50 knop) om man så vill? Det vanligaste motorvalet blir dock en enkel 300 hästare – också det ett krutpaket som räcker till en toppfart på dryga 41 knop. Dock noterar vi att bränsletanken är relativt liten.

Utformningen av förarplatsen är noggrant genomtänkt med dubbla 12-tumsskärmar och plats för beställarens egna önskemål om anpassningar i övrigt. Vi noterar den odelade framrutan och de stora fönstren runt om som tillsammans lär ge fin sikt.

Som vanligt har konstruktören Espen Thorup tagit ut svängarna när det gäller lösningar och finesser.

Var man än vänder sig ombord så finns där dolda finesser som kan fällas ut och bli allt från pentry, stävstege, sittbrunnskapell och bäddar.

Bäst sover man dock i förpiken där det inte bara finns ett toalettutruymme i nära anslutning utan också gott om plats och mycket ljusinsläpp.

Espen Thorup faller heller aldrig för frestelsen att låta utseendet gå ut över funktionen.

Frågan är ändå om inte Nordkapp 905 är den snyggaste båt han skapat. I vilket fall står den ut i hyttbåtsdjungeln. Inte minst tack vare sin till synes rejäla solbädd i fören.

 

Det finns gott om hyttbåtar på marknaden. Det som nya Nordkappen har att komma med är flexibilitet och funktion utöver det vanliga.

På temat säkerhet så är hytten förskjuten något åt babord så att man får ett rejält gångbord längs styrbordssidan.

Detta i kombination med skjutdörren vid förarplatsen gör underverk när man som ensam förare snabbt behöver ta sig ut och hantera tampar tendrar och annat vid tilläggning.

Den eldrivna takluckan är stor och öppnar upp ordentligt. I aktern kan ett stort kapell fällas upp och det skapar ett extra rum, vilket inte minst kommer till sin rätt ruggiga dagar med värmaren igång.

Sist men inte minst har Nordkapp 905 gott om utvändiga utrymmen med sittplatser och sociala ytor såväl framför som bakom hytten.

Nordkapp 905 Gran Coupé
Längd:9,11 m
Bredd:2,98 m
Vikt:2 550 kg
Max motor:2×200 hk
Toppfart:+50 knop
Bottenvinkel (akter) :22 grader
Vattentank:70 l
Bränsletank:309 l
Mer info:www.nordkapp-boats.no