Nord Star 42 Cruiser – tungviktare med dolda resurser

Rejäla gångbord, kraftiga räcken och en snitsig avvägning mellan bruks- och bobåt. Så långt känns konceptet igen men sen dyker det upp ett par överraskningar. Här är första intrycken från testen.

Bli medlem i Skippo Plus, se testen av Nord Star 42 Cruiser samt få tillgång till hela Hamnens arkiv av testade båtar!

En praktisk bruksbåt på utsidan och en komfortabel bo- och semesterbåt på insidan. Det är den korta beskrivningen av Nord Stars samtliga modeller. Och av hyttbåtar i den här storleken över lag för den delen. Så långt bjuder inte heller Nord Star 42 Cruiser på några överraskningar.

Det som imponerar är snarare hur man lyckas förfina detta koncept år efter år. Och att Nord Star 42 Cruiser ändå överraskar när det gäller köregenskaperna?

Har jag fattat rätt Claes Olivecrona?

– Ja. Eller överraskar vet jag inte – den har trots allt dubbla Volvo Penta D6 på 440 hästkrafter vardera men jag kan ändå imponeras av accelerationen och det faktum att Nord Star 42 Cruiser är förvånansvärt rapp och följsam när man kör.

Och så var det något med akterkabinen?

– Ja, förutom den lyxiga ägarkabinen i fören så finns det också en stor akterkabin med centrerad dubbelsäng som smäller minst lika högt. Det gäller bara att hitta akterkabinen.

I aktern – förslagsvis?

– Suck. Du är ett geni. Grejen är bara att ingången till akterkabinen visade sig vara dold midskepps under U-soffan i salongen. Den som letar han finner!

Och letade gjorde du?

– Ja, och då hittade jag också motorrummet som är föredömligt stort och lättarbetat trots att inte färre än 880 hästar håller hus här nere.

Första intrycken – Hamnens Claes Olivecrona lär känna Nord Star 42 Cruiser. Se testen som publiceras inom kort!

Fler tidiga intryck?

– Ja, sedan finns en hel del lösningar som bekräftar att Nord Star är piggare på att ta ut svängarna än konkurrenterna Targa och Sargo. På gott och ont. Jag återkommer till det i testen som publiceras inom kort. (Uppdatering: Testen av Nord Star 42 Cruiser är nu publicerad.)

Apropå det – får man fråga hur Nord Star 42 Cruiser står sig mot konkurrenterna och om den är något att satsa på?

– Jajamen, det går alldeles utmärkt.

Och?

– Även det återkommer jag till i den kommande testen, avslutar Claes Olivecrona.

Se också:
Test: Nord Star 47 SCY – machobåt i lyxförpackning