Nimbus nyaste och stöddigaste Nova

34NovaHT_puffsflb
Nimbus 34 Nova HT

34NovaHT_puffsflbI mitten av 90-talet lanserade Nimbus sin första Nova–modell. Sedan dess har man haft närmare 20 år på sig att förfina och förbättra konceptet. Något som märks i både stort och smått i nya Nimbus 34 Nova HT. Hamnen.se har synat den i sömmarna.

Att ta plats bakom ratten på Nimbus 34 Nova är en mäktig känsla. Inte bara för att man härifrån kontrollerar två stycken Volvo Penta D4 på vardera 300 hk. Utan också för att denna båt är en mäktig pjäs på närmare 11,5 meter och 6 ton. Att det finns mycket kraft och pondus i ekipaget märks inte minst i riktigt upprörd motsjö, utan att det för ett ögonblick känns det minsta dramatiskt.

Det långa skrovet når över vågtopparna och det ska mycket till innan de höga friborden släpper in en brottsjö. Sedan bidrar också förarplatsens utformning till den höga körkomforten. Här sitter man bekvämt i en väl stoppad stol och med alla reglage och instrument utplacerade med stor noggrannhet. Det stämmer helt enkelt.

De sammanlagt 600 hästkrafterna räcker till en toppfart på 42 knop. Men bäst trivs Nimbus 34 Nova i drygt 30 knop då den inte bara går föredömligt tyst. Man kommer också undan med en förbrukning på förhållandevis goda 1,1 liter per sjömil och motor.

Layoutmässigt så är det de stora utvändiga ytorna som utmärker båten mest. För som sig bör i en Nova finns det breda och försänkta gångytor runt hytten. Därtill har 34:an ett akterdäck stort som ett salsgolv. Här får hela kompisgänget plats i L-soffan som med en knapptryckning görs om till en solbädd när så önskas. Ytterligare en finess på akterdäcket är en wetbar med handfat, grill och kylskåp. Ståtligt värre.

Svagheter då? Tja, det skulle vara att de invändiga utrymmena är blygsamma med tanke på att detta trots allt är en 11,5 meter lång båt. Men återigen, det är något som hör Nova–konceptet till och vill man prompt ha bekvämligheter som en separat duschkabin i toalettutrymmet eller ett överdådigt pentry så får man leta vidare. Här är pentryt ganska begränsat och det som erbjuds är en tvålågig spis, en bänk, lite stuvutrymmen och en kyl och en diskho. Sover gör man i V-kojen i förpiken. Eller ännu hellre i den dubbla stickkojen i aktern.

Sammanfattningsvis kan man med andra ord få betydligt rymligare och bekvämare bobåtar för de 3 120 000 kronor som en Nimbus 34 Nova kostar. Men är man ute efter en ovanligt potent sjö- och partybåt så bör man definitivt ta sig en närmare titt.

Mått 11,45 x 3,35 m.
Vikt ca 5 800 kg.
Bränsle 600 l.
Vatten 120 l.
Motor 2 x Volvo Penta D4–300 (2 x 300 hk).

Info www.nimbus.se.

34NovaHT_2

34NovaHT_4

34NovaHT.sflb