Nimbus 405 Coupé – ny lyxig allväderscruiser

Nimbus släpper nu den största modellen i sin prisbelönta Coupé-serie. Detta kan vara den smartaste motorbåten för skandinavien med varm hytt och mysigt akterdäck. Men i riktigt varma länder är den också poppis…

En båt som är bra på att hålla kylan ute är såklart också bra på att hålla värme borta om man så önskar. Det sägs vara förklaringen till att Nimbus har fått bra respons på sin Coupé-serie även i varma länder som Turkiet där folk helst håller sig undan solen och prioriterar bra aircondition.

Bara att byta värmaren mot ett rejält aircondtitionaggregat helt enkelt.

Men åter till norden och vårt väder. Designen känns verkligen optimerad för skandinaviska familjer eller par som vill tillbringa mycket tid till havs men inte helt negligera härliga yttre ytor och utekänsla till förmån för en mysig hytt.

Taket sträcker sig långt ut över akterdäcket så att kan sitta ute med bra skydd. Det är också försett med en stor taklucka som helt ska kunna blåsa bort känslan av hyttbåt.

Badbryggan är väl tilltagen och i samma nivå som däcket. Det är enkelt att röra sig förut via styrbordssidan då man följt samma koncept som tidigare med en babordsförflyttad hytt, vilket skapar en så kallad ”sidewalk”.

Detta underlättar också tilläggning då föraren enkelt kan kliva ut och ta emot tampar eller bara ha extra bra koll på hur långt det är till bryggan. Man lägger ju helst till med styrbordssidan mot bryggan.

På fördäck finns precis som på tidigare modeller en stor solbädd men nu också ett stort fönster som lär  ge massor av ljus till ruffen.

Nimbus 405 Coupé blir den största båtmodellen i Nimbus Coupéserie som också består av 335 Coupé och 365 Coupé. Den sistnämnda utsågs till European Power Boat of the year 2012 och nya 405 Coupé bygger på samma koncept.

Nimbus vann European Power Boat of the year med sin modell 365 Coupé ifjol. Nya 405 är uppföljaren.

Båten har många likheter med sin lillasyster, men bjuder också på många nyheter. Bland annat har D-stolpen (aktre delen av hytten) fått ny design med integrerad ventilation. Akterdörren är helglasad och bordet på akterdäck är elektriskt höj- och sänkbart. Gallret till motorrumsventilation är nytt och har försetts med aktivt utblås. Pentryt är nydesignat med med keramisk gasolhäll och mörk bänkskiva i Corian.

Salongen har stora plana ytor med mycket ljusinsläpp. Man har lagt mycket krut på träarbetet och det tillsammans med omsorgsfullt valda textilier ska ge en exceptionell känsla av stil och kvalitet.

I båtar med hytt är det väldigt viktigt att minimera resonans och det ska man ha kommit till rätta med genom att klä skotten med ljuddämpande material, ljust sådant för att också öka känslan av rymd.


Totalt finns tre kabiner ombord. En stor förkabin med separat ingång till en egen toalett och två mindre kabiner i aktern som får dela på toalett nummer två.

Båten tillverkas i Sverige av Nimbus eget båtbyggeri i Mariestad. Enligt Nimbus är deras Coupéserie marknadens i särklass mest sålda modellserie med över 3 000 producerade båtar genom åren.

Vi på Hamnen.se siktar på att testa nya 405 Coupé så snart den sjösätts, vilket sägs bli innan jul!Nimbus 405 Coupé

Längd: 13,24 m
Bredd: 3,95 m
Skrovbredd: 3,85 m
Vikt: 8 800 kg
Max personer: 12
CE-kategori: B
Antal bäddar: 6
Bränsletank: 2×500 liter
Färskvattentank: 400 liter
Varmvattentank: 75 liter
Hålltank: 160 liter
Startbatteri: 1x12V 80Ah
Servicebatterier: 7x12V 80Ahh
Motor: Volvo Penta 2xD4-300 221kW (600 hk)
Volvo Penta 2xD6-370 272 kW (740 hk)
Mer info: www.nimbus.se