Nervigt inför Nord-atlantens hårda nypor

ALV 150428 ross 09041Båtar har sjunkit. Besättningsmän har drunknat. Imorgon startar etappen som många fruktar mest. Livesändningen från starten sänds här på Hamnen.se. 

Bouwe Bekking var tvungen att överge ge sin båt och 2001-2002. Besättningsmannen Hans Horrevoets sveptes överbord och drunkade från ABN Amro Two under racet 2005-2006. När jag seglade ombord på Ericsson 3 upplevde vi några av de mest utmanande förhållandena under racet under den sjunde etappen som går över Norra Atlanten.

ABM Amro Two har lyckats bärga kroppen från den drunknade. Strax därefter blir de tvungna att stanna och rädda Bouwe Bekkings besättning från sjunkande Movistar.

Dramatiken tätnar i Volvo Ocean Race inför In-Port Racet i Newport på lördag och starten av den sjunde etappen till Lissabon på söndag. Med fem veckor kvar till målgången i Göteborg går kappseglingen runt jorden in i ett intensivt och avgörande skede.

Donfeng med Martin Strömberg ombord har chans på podiumplacering. De har gått från rookies till topptippade.

– Det känns som att spurten till Göteborg börjar nu på söndag, säger Dongfeng Race Teams Martin Strömberg. Samtidigt som vi seglare är trötta efter att ha kappseglat i sju månader blir tävlingen mer intensiv med högre tempo, mindre vila och kortare etapper.

Förra veckan vann Martin och hans Dongfeng Race Team den sjätte etappen till Newport, Rhode Island. De lyckades därmed ta in ett poäng på huvudkonkurrenten Abu Dhabi Ocean Racing som leder den totala poängställningen.


– Vi ligger sex poäng efter Abu Dhabi och måste fortsätta slå dem och ha ett par båtar mellan oss på de tre etapper som är kvar. De kommer säkert ligga på oss som iglar men vi måste fortsätta fokusera på att segla vårt race precis som vi gjort tidigare.


– Vi har allt att vinna men Abu Dhabi har från dag ett sagt att de ska vinna racet och satt sig själva i en position där de har mycket att förlora. På pappret har de en starkare trupp än oss men vi har visat flera gånger att vi kan vara minst lika bra, säger Martin Strömberg.

Intensiv avslutning på Volvo Ocean Race 2014-15
In-Port Racet i Newport startar klockan 20.00 på lördag 16 maj och den sjunde etappen till Lissabon startar på söndag 17 maj klockan 20.00.

Under de fem veckor som är kvar tills Volvo Ocean Race når slutdestinationen Göteborg ska tre etapper avgöras. Sammanlagt återstår en tredjedel av poängen att slåss om.
Etappen till Lissabon (2 800 sjömil) är betydligt kortare än de senaste delsträckorna. Men seglarna kommer att pressa sig hårt för att vara först till Europa och de kommer att möta tuffa förhållanden i norra Atlanten. De beräknas gå i mål den 24 maj och nästa etapp till Lorient, Frankrike startar den 7 juni.

Den sista etappen inleds den 16 juni och på vägen till Göteborg görs ett 24 timmar långt depåstopp i Haag, Nederländerna. Båtarna väntas nå Göteborg den 21 juni och detta kommer att firas med en veckolång folkfest i Frihamnen i hjärtat av staden.

Byten i besättningar
Anna-Lena Elled är nu tillbaks som Onboard Reporter på svenskbåten Team SCA. Laget siktar på sitt första toppresultat i en etapp och en ny framgång i lördagens In-Port Race. Team SCA vann de korta hamnracen i Abu Dhabi och Auckland och ligger trea i Volvo Ocean Race In-Port Series.

Anna-Lena Elled gör sin andra etapp som ombordreporter med uppgift att fotografera, filma och på alla tillgängliga sätt rapportera om vad som händer ombord. 

Flera andra lag har gjort byten i besättningarna inför etappstarten. Den erfarna franska havskappseglaren Sidney Gavignet kliver ombord på Dongfeng Race Team och ersätter Eric Peron. Adam Minoprio (NZL) har rekryterats av det holländska laget Team Brunel för de avslutande tre etapperna. 29-åringen blev 2009 den yngsta skepparen någonsin att vinna VM-guld i matchracing och han var rorsman ombord på CAMPER Team New Zeeland som slutade tvåa i Volvo Ocean Race 2011-12.

Brunels Gerd-Jan Poortman har drabbats av en infektion i armen och ersätts av sin landsman Timo Hagoort under den sjunde etappen. På MAPFRE är Iker Martinez tillbaks som skeppare.

Volvo Ocean Race avgörs i nio etapper på vägen runt jorden och den sista delsträckan avslutas med målgång i hjärtat av Göteborg i juni 2015.

Läs mer om den sjunde etappen här!

Ingångsbild: Amory Ross/Alvimedica