Nedräkning till seglingens Everest

Abu Dhabi utanför Cascais. Foto: Ian Roman/VOR
Abu Dhabi utanför Cascais. Foto: Ian Roman/VOR

Abu Dhabi utanför Cascais. Foto: Ian Roman/VORNedräkningen pågår för fullt inför starten av Volvo Ocean Race 2011-12. Det är nu 81 dagar kvar till starten går i Alicante, Spanien, den 29 oktober. Sex båtar har hittills anmälts till tävlingen som kallas ”seglingens Everest” – och enligt arrangören är åtminstone fem av dem tänkbara vinnare.
– Konkurrensen har aldrig varit hårdare, säger VOR-chefen Knut Frostad.

Foto: Ian Roman/Volvo Ocean Race

Med exakt tre månader kvar till start lanserades i slutet av juli Volvo Ocean Races officiella hemsida på engelska, franska och spanska. Sex båtar har hittills officiellt anmält att de ska delta och flera syndikat jobbar på att bli färdiga med sina bidrag.

Tävlingens huvudkontor finns nu i Alicante, Spanien, där också de första poängen delas ut efter det inledande in-port racet den 29 oktober.

Ruttkarta Volvo Ocean Race 2011-12.

Därefter väntar totalt 39 000 sjömil och tio länder på besättningarna innan målet i Galway, Irland, nås sommaren 2012. Jakten går via Kapstaden, Abu Dhabi, Sanya, Auckland, Itajaí, Miami, Lissabon, Lorient till målet i Galway.

Så här är läget för de officiellt anmälda teamen några månader innan tävlingsstart:

Abu Dhabi Ocean Racing testar helt nya båten ”Azzam” i Cascais, Portugal. Den 14 augusti deltar båt och besättning i Fastnet Race, där också Volvo Ocean Race-rivalerna Groupama och Team Sanya tävlar.

– Vi kommer att visa musklerna utan att avslöja för mycket, säger skepparen Ian Walker.

Team Telefónica har de senaste två månaderna tränat i vattnen utanför Lanzarote. I september byter besättningen Kanarieöarna mot Galicien på den spanska Atlantkusten, där man fortsätter att trimma besättning och båt.

– Sakta men säkert lär vi känna varandra och båten börjar kännas som en av oss, säger skeppare Iker Martínez.

PUMA Ocean Racing har också kommit till Lanzarote för att träna. Båten sjösattes i Newport, USA, i juni och besättningen har på väg över till Europa redan vunnit en tävling – Transatlantic Race.

Camper with Emirates Team New Zealand har lämnat hemmahamnen i Auckland ombord på ett containerfartyg och är på väg mot Storbritannien. Besättningen har under tiden fått ledigt några veckor.

Groupama Sailing Team är i hemmahamnen i Lorient, Frankrike och laddar inför Fastnet Race. I slutet av september beger man sig till Alicante.

Kinesiska Tema Sanya anmälde sig så sent som i juni och tävlar med den renoverade Telefónica Blue från förra racet. Skeppare är veteranen och dubble VOR-vinnaren Mike Sanderson. Teamet ställer också upp i Fastnet Race den 14 augusti.

Evolution of a race. Foto: Volvo Ocean Race

I väntan på att den elfte upplagan av Volvo Ocean Race kommer igång finns en hel del gamla filmklipp att njuta av igen. ”Evolution of a race” är en kort historia med stjärnor som Sir Peter Blake, Ken Read och kronprinsessan Diana.

Se filmen här!

Richard Mason. Foto: Volvo Ocean Race

Den som vill ha mer tittar också på ”Reality bites” där Richard Mason, som 2008–2009 ingick i besättningen på Ericsson 3, berättar om det inte alltid så glamorösa dagliga livet ombord på en Volvo Open 70.

Se filmen här!