Nästa år krävs förarbevis för vattenskoter, eller...?

Världens snabbaste vattenskoter?
Världens snabbaste vattenskoter?

Världens snabbaste vattenskoter?1 maj 2022 ska du ha förarbevis om du vill köra vattenskoter. Smartast är att fixa förarbeviset nu. Känns det komplicerat kan det faktiskt finnas ett sätt att kringgå kravet på förarbevis, enligt experterna.

Nu har riksdagen beslutat att det krävs förarbevis för vattenskoter från och med 2022.

Om man inte vill sätta sig på skotern i april, maj och köra omkring tiogradigt vatten är det en poäng att ta kortet i år. En kurs kostar mellan 3 000 kr och 5 000 kr beroende på hur mycket självstudier som görs.

Sätt koppel på skotern

Flera utbildningsföretag står nu i startgroparna för att arrangera utbildningar, men det kan förstås finnas risk för att uppbyggnaden tar tid och utbildningsplatserna inte räcker till.

För den som ändå vill ut och köra vattenskoter nästa sommar kan det finnas ett sätt att kringgå förarbeviskravet.

– När man dockar in en vattenskoter i en båt, blir den plötsligt godkänd att köra utan förarbevis, vart drar man gränsen, frågar sig Jessica Häggling som säljer vattenskotrar på Northbike i Umeå.

Det finns flera olika tillverkare av båtar som drivs av en vattenskoter.

Hamnen.se har tidigare skrivit om de flytkroppar som kan dockas på vattenskotrar. Ett exempel är franska Sealver som finns i olika storlekar från 150 000 kronor och uppåt.

Skoterbåt

Frågan är hur Transportstyrelsen ställer sig till en ”skoterbåt” som då blir längre än de 4 meter som definieras som maxlängd för en vattenskoter.  Å andra sidan körs den som en vanlig båt och kan inte busköras med. Så ett ”vattenskoterkoppel” i form av ett påhäng kan kanske lugna ner trafiken.