När Hans drog fram satte Per svenskt rekord – se klippet

Förutom översvämmade husgrunder, fallna träd och haverier till sjöss lämnade ovädret Hans även ett svenskt rekord efter sig. De starka vindarna gav drömförhållanden för den svenska kitesurfaren Per Pertoft.

För ängelholmskillen Per Pertoft bakom Kitesurf Sweden blev ovädret Hans den perfekta stormen. Medan andra höll sig inne, surrade fast utemöbler och kollade förtöjningarna en gång extra gav sig Per ut i blåsten.

Men vad som väntade kunde han knappt föreställa sig.

– Jag gick för 23 meter, då hade jag blivit topp 10 i Sverige. Det blev lite högre än så, säger Per Pertoft till Helsingborgs Dagblad.

I vanliga fall mäter hans hopp runt 12 meter och det – numer slagna – svenska rekordet låg på 27,1. Men när landningen satt insåg han att det han precis gjort var något alldeles speciellt.

Han sneglade mot höjdmätaren han inte burit på över ett och ett halvt år för att upptäcka att han blivit den nya rekordhållaren.

– Dagen innan hade jag hoppat personligt rekord, 20 meter, och därför kände jag ingen press att hoppa högt igen. Men direkt på tredje försöket kände jag att jag lyfte rejält och fick bra vindbyar med mig, säger Per Pertoft och fortsätter.

– Jag blev faktiskt lite rädd i början, men sedan kände jag att jag hade kontroll. Landningen blev lite läskig – jag hade ganska lite vatten kvar framför mig.

Se filmen från det spektakulära hoppet

Nästa mål blir att komma över 30 meter, men när det kan ske vill han ännu inte säga.

– Jag har verkligen känt stora framsteg de senaste dagarna och vill testa att nå över 30 meter någon gång. Det hade varit grymt roligt, jagar man verkligen sådana här stormar är det definitivt möjligt, säger Per till Helsingborgs Dagblad.