Någon har dragit proppen ur Siljan – här är förklaringen!

Kanske inte spektakulärt för den som bor uppströms från ett vattenkraftverk men ack så häftiga drönarfoton. Robert Ström var på väg hem från skidsemester när han fångade den häpnadsväckande bilden. Samtidigt ställer flödesregleringen till med besvär för lokala båtklubbar. 

Siljan-reglinerg-dammar-dragit-ur-proppen-langgrunt-varflod
Spektakulärt men inte speciellt ovanligt. Robert Ströms bild har väckt stort intresse på Facebook.

Siljans vattenstånd må se ut som ett spektakulärt naturfenomen men i själva verket är det inget utöver det vanliga så här års. Robert Ström från Gagnef var på väg hem från skidsemester när han tog en rast utmed Sveriges sjunde största sjö. Han hade visserligen tidigare sett de låga vattennivåerna men denna gången hade han sin drönare med sig.

– Jag tänkte att jag skulle ta ett par bilder som jag kunde dela med mig av. Efter att jag flugit iväg med drönaren höll jag mig på en ganska så låg höjd för att fota, och häftigt blev det om jag får säga det själv, säger Robert Ström.

Det var han inte heller ensam om att tycka. Efter att ha delat sitt foto i Facebook-gruppen Sveriges skönaste platser fick han ett helt otroligt gensvar med tusentalls reaktioner.

– Inte visste jag att den skulle så bli populär, men visst är det kul. Drönarbilder i all ära men ibland får man verkligen till det och då är det kul att kunna bjuda på något som andra inte kommer åt. Det är ju inte alla som har möjlighet att se sjön på det här viset ur denna vinkeln, säger Robert Ström.

Men vad är det egentligen för fenomen?

Claes Kjörk är vattenregleringsspecialist på Fortum och har en enkel förklaring.

– Varje år inför vårfloden sänker man Siljan till denna nivå. Det är varken något konstigt eller ovanligt utan snarare det normala så här års. Är man däremot inte van så ses det på ett annat sätt och visst kan det då se häpnadsväckande ut, säger Claes Kjörk.

Än så länge är det mycket snö kvar uppströms från Siljan och de kommande veckorna kan vattennivån i sjön stiga med så mycket som 5 till 10 centimeter om dagen. Att därför ”dra ur proppen” skyddar boende längsmed sjön från översvämning. Men hur mycket som får släppas ut finns det hårda regler kring.

– Årets reglering är i linje med det vi brukar göra. Siljans långgrunda natur gör dock att det ser väldigt drastiskt ut när vi i själva verket gör motsvarande regleringar av vattennivån i åtta fall av tio, säger Claes Kjörk.

Lokala båtklubbar tar skada

En snabbt sjunkande vattennivå och isar som sliter sig kan vara påfrestande för bryggor och i förlängningen båtklubbarna som äger dem. I ett inslag hos SVT Nyheter berättar Vikarby båtklubbs ordförande Jörgen Pihlblad om hur deras bryggor tagit skada.

– De har sänkt vattnet så mycket och så är det så tjock is. Bryggan sjunker med vattnet och då drar den med sig ramperna ner. Det blir mycket jobb här i vår för att laga det. Det är första gången det hänt med de här ramperna och de har suttit här i 15 år, säger Jörgen Pihlblad till kanalen.

När vi frågar Claes Kjörk om detta beklagar han att det hänt men menar att det inte är till följd av Fortums reglering av flödet.

– Jag vet inte hur återkommande det är att de har problem. I det här fallet tycker jag att man var väldigt snabb att anklaga regleringen. När det gäller Siljan hade den sjunkit naturligt ändå. Vi har inte hanterat regleringen så att isen skulle röra sig onaturligt. Däremot så håller jag med om att det är väldigt beklagligt och jag förstår hur mycket merjobb och pengar som krävs, säger Claes Kjörk.