Nagelbitande spänning i SailGP – sekunddrama i finalracet

Spridda segrare men när krutröken på vattnet lagt sig är australiensarna fortfarande i topp. SailGP:s regatta i Dubai blir en att minnas. 

Det nyzeeländska laget tog hem den sjätte deltävlingen i årets SailGP. Men än så länge ligger australiensarna säkert i toppen ab tabellen. Foto: Ricardo Pinto/SailGP

Ännu en helg av SailGP-seglingar har passerat och spektaklet som ofta framhålls som seglingens kanske mest spännande racing bjöd återigen på en uppvisning av rang. Under de inledande racen, som kvalificerar tre båtar till finalen, var det rejält uppblandat i resultatlistan.

Under lördagen gav inte minst det brittiska och det kanadensiska lagen uppvisningar värda att minnas. Trots detta var det ändå australiensarna som låg högst upp i helgens poängställning när alla race var över, även de med en spik i bagaget.

Lätta vindar med fortsatt spänning under andra dagen

Prognosen för dag två på vattnet var en som tydde på lättvindssegling. Lagen fick därför möjlighet att välja mellan den mindre vingen som användes under lördagen eller den större som inte använts sedan nyzeeländarnas olycka i Saint-Tropez tidigare i år. Den större vingen är fem meter högre än den mindre med sina 29 höjdmeter.

Olyckan i Saint-Tropez var inget som verkade ha avskräckt då samtliga lag vald den större modellen. Ett beslut som höjde spänningen än mer.

När seglingarna väl drog igång såg det klappat och klart ut inför final för det brittiska laget med Ben Ainslie vid rodret. Men en diskning i det sjätte racet lämnade dem utanför topp tre. Det var även nära att australiensarna, förhandsfavoriter under seglingarna i Dubai, snuvades på sin finalplats. Dock lyckades man hämta upp på det sista benet i kvalseglingarna och tog sig med nöd och näppe till final.

Spänning utan dess like i finalseglingen

Efter en kollektivt dålig start var det upp till alla lag att visa sina förmågor. Australiensarna tog en tidig ledning men hade såväl kanadensarna som nyzeeländarna hack i häl. Men medan de jagande lagen slogs mellan varandra kunde det australiensiska laget öka på sin ledning.

Trots detta blev det oerhört spännande vid målgången med dubbla straff och snudd på målfoto. När striden var över stod det dock klart att australiensarna, trots att de blivit snuvade på segern, fortfarande befinner sig i topp i mästerskapet.