Nagelbitande gippduell vid målgången av Sydney Hobart

Ibland känns ordet ”nagelbitande” som en superlativ floskel från sportjournalistiken. Men att beskriva duellen mellan Law Connect och Andoo Comanche under upploppet av årets Sydney Hobart som något annat vore fel.

malgang-sydney-hobart-2023
Sällan blir det så spännande som det var under upploppet i Sydney Hobart 2023! Foto: Rolex Sydney Hobart

Trots att 43 timmar och 625 sjömil passerat sedan starten i Sydney var gippduellen mellan de två återstående supermaxi-båtarna ett faktum. Redan under första kvällen tvingades den tredje deltagande supermaxin Sun Hun Kai Scallywag bryta efter att de förlorat sitt bogspröt.

Därmed stod kampen för line honours mellan Law Connect och Andoo Comanche. Under bogen längsmed Tasmaniens kust bytte de båda båtarna ledning flera gånger men väl vid flodmynningen som leder upp till Hobart hade rekordjakten Comanche ett övertag.

Men som alltid är det inte över förrän skottet ljuder.

Läs även:
Lätta vindar men hård racing vid starten av Sydney Hobart

Väl inne i floden valde Law Connect att gå närmre land. Ett vägval som visade sig bära frukt och det dröjde inte länge innan de båda var mer eller mindre jämsides redo för en gippduell utan dess like. En duell som Law Connect tillslut kunde ta kommando över med snabbare gippar och bättre acceleration. Manövrar som skänkte dem vinsten med 50 sekunders marginal.

– Jag kan knappt tro det. Ärligt talat. Det är som en dröm som gått i uppfyllelse. Jag trodde faktiskt aldrig att det var möjligt, sade Christian Beck, ägare av Law Connect, efter målgången och sin första vinst efter två raka andraplatser.

Det är inte första gången som Sydney Hobart bjuder på liknande spänning. 1982 skiljde det inte mer än 7 sekunder mellan första och andraplatsen. Men frågan är om det kan bli mer spännande än vad duellen mellan de båda supermaxibåtarna bjöd på under onsdagskvällen?

Se målgången i Hobart via videon nedan!