Myrkrig på plottern

AIS_
AIS.

Är det myrkrig? Skärmen på plottern är ett enda virrvarr av AIS-symboler. Nej, det är kappsegling och det är lördag.

Sen AIS-sändare blivit vanliga också i fritidsbåtar har de blivit allt mindre användbara. Det finns helt enkelt för många AIS-symboler på skärmen och viktig information går förlorad.

För tio år sedan kallades AIS för fattigmansradar. Med en enkel mottagare ombord i båten kunde man få information om de stora fartygen som fanns i närheten. Kurs, fart, avstånd, namn och när och på vilket avstånd man kommer att mötas. Mycket värdefull information, och fenomenalt i dimma i Bornholmsgattet eller om natten i Tyska bukten och Engelska kanalen. Om vi kom för nära någon var det bara att ropa upp för att få koll. Namnet på fartyget framgick ju av AIS-symbolen.

I dag har var och varannan nöjesbåt inte bara AIS-mottagare utan också sändare. Och det är det som är problemet. Ett stim trollingbåtar med AIS-sändare i Bornholmsgattet gör att det är omöjligt att skilja dem från livsfarliga tankers och containerfartyg. Stort blir smått och smått blir stort i en enda röra.

Varför nöjer sig inte småbåtar med en AIS-mottagare och struntar i sändare? Jag tror det finns två orsaker:

• Man tror man är säkrare om man har en sändare. Då syns man ju också på de stora fartygens skärm. Kanske, men man syns i allmänhet redan på radarn också och AIS-klutter måste förvirra också stora fartyg. Dessutom känns det mycket tryggare enligt min erfarenhet om jag håller reda på de stora fartygen och slipper litar på att de håller reda på mig. Då räcker det med en AIS-mottagare.

• Jag fruktar istället att den främsta orsaken att AIS-sändare blivit så vanliga är den alltmer utbredda sjukan att bli sedd. Inte av andra sjöfarare i första hand utan av vänner i cyberspace. Med en AIS-sändare kan kompisen hemma, mamma, pappa eller barn hålla koll på var du är. Det är bara att gå in på lämplig sida på internet och kolla. Jaha, han ligger i Nappeviken, Å hå, hon har gått till Jungfruskär. Fy fan, dom har bara 120 sjömil kvar till St. Lucia.

Jag har för mig att jag för några år sedan läste att någon av IT-gubbarna hade beställt en jättebåt som obemannad skulle kunna segla jorden runt. Allt skulle gå att sköta hemifrån data fotöljen. Styra, reva, byta olja på motorn och fiska. Ingen skulle äta upp fisken förstås men det skulle fungera och datanörden slapp bli sjösjuk.

En skröna? Jag vet inte. Men väldigt möjlig i vilket fall som helst, som alla bra skrönor.