Myrgren vinner Mästarnas Mästare – se finalen

Rasmus
Rasmus Myrgen vinner Mästarnas Mästare med Carl P Sylvan och Thomas Rahm.

RasmusMästarnas Mästare levde upp till sitt rykte som en av Sveriges häftigaste kappseglingar. 35 svenska mästare och 4 ”wildcards” deltog. Däribland Rasmus Myrgen som seglade fantastiskt stabilt genom hela serien. 

Foto: SSF.

Starta videoklippet så syns kapitelindelningen.

Här berättar Svenska Seglarförbundet om helgen som gick:

I somras vann Rasmus Myrgren ett efterlängtat OS-brons i Laser och under helgen har han visat att formen fortfarande är på topp. Tillsammans med sin besättning har han övertygat stort i Mästarnas Mästare och i dagens final tog han en tidig ledning som han aldrig släppte. — Det känns jättebra och den här segern rankar jag väldigt högt eftersom vi tävlat mot så många duktiga seglare, säger Rasmus Myrgen.

Rasmus Myrgren, Carl P Sylvan och Thomas Rahm är det lag som lyckats segla på den högsta och jämnaste nivån under helgen. I grundomgången vann de tre av fyra seglingar vilket gjorde dem till favoriter inför eftermiddagens två semifinaler. Där märktes den höga nivån på startfältet och det blev en tät kamp om en plats i finalen.

— Det går inte att få bättre motstånd och alla som tagit sig hit är fruktansvärt duktiga. De släpper inte en millimeter gratis och det räcker med ett misstag för att man ska trilla långt ner i fältet, säger Rasmus Myrgren som tog sig till finalen med en andraplats där han tillslut drog det längsta strået.

— I finalen avgörs allt i ett race och det blir till att sätta allting på ett kort. Vi kom iväg bra i starten, vi var i ledning vid det första rundningsmärket och då hade vi chansen att själva välja den snabbaste vägen.

En av årets nyheter var ett rundningsmärke där det fanns plats för åskådare att stå.

Rasmus Myrgren och tre andra OS-seglare fick var sitt wildcard till tävlingen men i övrigt bestod startfältet av seglare som vunnit ett SM i någon båtklass under året. Flera unga seglare har imponerat i helgens regatta men den stora överraskningen var E-jollelaget med Pontus Dackhammar, Gustav Larsson och Axel Munkby som tog hem andraplatsen.

—Det känns stort att slå äldre och mer meriterade seglare och det här är min största vinst hittills, säger Pontus Dackhammar, 17 år.

Det är sjätte året i rad som Svenska Seglarförbundet arrangerar Mästarnas Mäsatre där årets SM-vinnare från olika båtklasser samlas i en tävling. Alla seglare tävlar i likadana båtar som heter CB66 Racer och i startfältet finns seglare från klasser som Optimist, Laser, IF och Starbåt. Målet är att visa upp en publikvänlig sida av seglingssporten med snabba korta race som seglas nära land.

— Det har varit en fantastisk helg och tävlingen har varit bättre än någonsin. Det är många som tycker at det är kul att segling äntligen blivit en arenasport. I år har vi satsat på att fler ska kunna följa tävlingen hemmifrån via direktsänd webb-TV och det har varit väldigt uppskattat, säger Svenska Seglarförbundets Sportchef Stefan Rahm.”

Finalresultat Mästarnas Mästare 2012:
1. Wild Card 2- Rasmus Myrgren/Carl P Sylvan/Thomas Rahm,
2. E-jolle herr- Pontus Dachammar/Gusatv Larsson/Axel Munkby
3. Wild Card 3- Jonas von Geijer/Anders Dahlsjö/Niclas Düring
4. E-jolle kille- Gustav Petterson/Marcus Höglander/Marcus Anjemark
5. C55- Peter Hörwing/Hans Wallén/Jacob Gustafsson
6. 2-Krona- Anton Dahlberg/Nils Dahlsberg/Fredrik Bergström
7. Starbåt- Philip Carlsson/Benjamin Peterson/Kalle Jr. Johansson
8. Formula 18- Tim Shuwalow/Olof Deftlefsen/Johan Gnosspelius

Se hela resultatlistan här. Och läs mer om eventet på SSF.se och spana in ett enormt bildgalleri.
Blur.se var det ”Trash talk” dagarna innan starten och första dagen haglade kommentarerna. Därefter kunde man chatta live om eventet. Searchmagazine var på plats och tog fina bilder.