Muskelbåtar samlade in 175 000 kr till barncancerfonden

Välputsade motorrum, V8-muller samt tusen och åter tusen hästkrafter. Så långt var allt som som vanligt. Men i år tog Powerboat Weekend också upp kampen mot barncancern.

De kan knappast skaffa sig några pluspoäng i dagens klimatdebatt men när det handlar om att samla in pengar till välgörenhet skulle det visa sig att muskelbåtsfesten Power Boat Weekend hade en hel del att komma med. Närmare bestämt 175 000 kronor.

För barnen på plats så var det säkert ändå upplevelsen som slog högst. För några lyckligt lottade fick en ordentlig åktur.

Powerboat Weekend lämnar ingen oberörd.

Mats Johansson, arrangör.

Här samlas de flesta av landets mest extrema muskelbåtar och som namnet antyder så frossas det i putsade motorrum, raka rör och V8-muller på ett sätt som får omgivningen att stanna upp, häpna och ibland tappa andan.

En del älskar synen när den mäktigt mullrande powerboat-flottan drar förbi. Andra hatar densamma. Foto: Bingo Rimér.

Trots, eller snarare på grund av, att de deltagande båtarna är goda för hysteriskt höga farter så är detta mer av en eskader än en farttävling. Det skulle vara för farligt i den trånga skärgården.

För att vinna gäller det alltså att dra ett spelkort vid varje delstopp för att samla ihop till den pokerhand som spelas ut på kvällen.

– Bäst av allt var ändå att se de cancerdrabbade barnen och deras anhöriga när de bjöds ombord i dessa fartvidunder för dundra ut över fjärdarna – en välkommen paus i en bekymmersam vardag, säger Mats Johansson som är den stora drivkraften bakom Powerboat Weekend.