Motorbåtsaction i Nynäs

Nynäs Offshore RacePå lördag är det dags för Nynäs Offshore Race samtidigt som Sveriges största solosegling går av stapeln i Sandhamn. Då min segelbåt Paxton inte är seglingsduglig efter att kölen gick av under ÅF Offshore Race tidigare i år, blev valet av utmaning enkelt – Nynäs Offshore race.
Foto: Sportbåtsklubben

Sedan Roslagsloppet har vi hittat några extra knop och klarar nu att jaga upp båten till 66 knop. Det kommer vi säkerligen inte ha nytta av på lördag då fokus kommer att vara på att hantera vågorna på bästa sätt, inte jakten efter toppfart. Det spås mycket vind och det kommer minst sagt att bli en utmaning att hantera Nynäshamns havssjö.

Nynäs Offshore RaceJag och Magnus har testat propellrar och lyckats komma över 66 knop. Det känns bra, även om det inte är avgörande i hårt väder som det blir i Nynäs.

I V-150 klassen där vi tävlar kommer sju ekipage till start. Favoriter är Friberg/Hjelte i båt Z-27 som kommer att satsa allt för att ta hem SM titeln. Jag tippar på att deras inställning inför lördagens race är lite av ”Win or swim”. En annan som man ska hålla ett extra öga på är Pettersson/Wingerman som kör mycket hårt när det är grov sjö. De har dock haft mycket strul med motorn efter Roslagsloppet, vilket har gjort de inte har haft någon tid på vattnet inför helgen.

Flygturer
Det kommer att bli actionfylld hård racing med långa flygturer i en härlig miljö. Sjöstaden Nynäshamn erbjuder fantastiska möjligheter för Offshore racing. Hav och skärgård ligger i omedelbar närhet och på bara några få minuters avstånd från stadens centrum.

Klass 3CKlassen 3C är minst sagt fartfylld med toppfarter på över 80 knop. Men små katamaraner är svåra att hantera i stor sjö.

Förutom klassen jag och min navigatör Magnus kör i kommer det att köras för fullt i andra klasser. I 3C till exempel kör man med utombordsmotorer på upp till 3 liter med en effekt på 200 hk. Eftersom båtarna är relativt lätta (ca 850 kg) blir toppfarterna mycket höga, upp emot 85 knop

Publikvänligt
Varje deltävling går på en bana i varvslinga, så att publiken lätt kan följa båtarna från stranden. Dessutom kommer lokalradion att sända över FM nätet på 88,1 vilket gör det enkelt att förstå och följa med. De har även ett stort och modernt varvsområde med klubbhus och bryggor, allt väl anpassat för tävlingsverksamhet av olika slag. Strandvägen, ursprungligen anlagd som åskådarplats för OS-seglingarna 1912, ger goda möjligheter för publiken att följa tävlingarna på nära håll. 

Naturligtvis kommer även de stora powerbåtarna med mullrande V8-motorer att bjuda på rejäl show. Kom dit och kika, ni kommer inte att bli besvikna!

Under tävlingsdagen kommer det även serveras mat och dryck i marinan, varifrån man kan se båtarna. På kvällen blir puben med grill och musikunderhållning en självklar samlingspunkt för alla.

Som det ser ut nu så kommer det att komma nästan 50 båtar till start samt ett gäng vattenskotrar.
Film från tidigare Nynäs Offshore Race.

Bana Nynäs Offshore RaceDet blir flera tillfällen för publiken att se båtarna bränna förbi men det är ju ett offshore race, därav ett rundningsmärke ute till havs.

Läs mer på: 
visitnynashamn.se 
svera.org
nynasoffshore.se