Mot alla odds – Team Vestas Wind räddad från revet

– Vi lovade att ta oss tillbaka och rensa upp vår röra. 
Danska Team Vestas Winds skeppare höll sitt löfte och har nu hämtat sin sargade båt från den extremt avlägsna ödesplatsen. Och det finns förhoppning om att komma tillbaka till racet. 

Efter tre dagars planering och lika många dygns intensivt arbete på plats lyckades man ta bort masten, kapa kölen och lyfta båten till en lugnare lagun en bit bort från det ödesskapande revet.

– Vi var tvungna att uppfinna hjulet ett par gånger. Lyckligtvis har vi fått en väldigt bra relation med människorna som bor på den närliggande ön. De trodde först inte att vi skulle återvända, då platsen är väldigt otillgänglig. När vi väl kom hjälpte de oss otroligt mycket, berättar Team Vestas Winds shore manager Neil Cox.

Heroisk  lokalbefolkning
– De har stått i knädjupt vatten och tacklat vågor i tre dagar i sträck, de har burit dyktuber under vårt arbete med att kapa kölen och har hjälpt till att ankra om båten, fortsätter Cox som lett arbetet på plats tillsammans med skepparen Chris NIcholson.

Fraktfartyg säkrar lasten
Några sjömil ut till havs väntade ett enormt Maerskfartyg som nu fraktar den sargade Volvo Ocean 65:an till Malaysia där båten ska gås igenom ordentligt för att senare skickas vidare till Italien där ett gäng båtbyggare står redo att lappa ihop båten och göra den redo för fortsatt deltagande i racet.

Det är i alla fall vad ledningen i Volvo Ocean Race önskar. Ledningen i Team Vestas Wind väntar dock med sitt uttalande om eventuellt fortsatt racing till den tredje januari, precis innan starten av tredje etappen. 

Foto: Shane Smart.