Mossigt med gamla typen av skeppare


”Jag har försökt att förklara det hundratals gånger. Jag tror inte på en auktoritär skeppare som i gamla dagar.”
Magnus ”Mange” Olsson tycker till om skepparrollen. Vad tycker du?
Foto: Gustav Morin.

Mange Olsson är just nu aktiv som coach för det enda kvinnliga laget i kommande Volvo Ocean Race. Han besökte vår Första avsnittet av Hamnen show och berättade om hur läget är och om hur han ser på rollen som skeppare. Något som han tyckt till om tidigare, vilket ni kan läsa om här nedan. Hur tycker du att en skeppare ska vara? Läs och kommentara.

”Jag tror att det bästa sättet att vara skeppare på är att försöka skapa en god stämning ombord och göra så att alla jobbar för varandra”, säger Magnus Olsson i ett e-mail från Ericsson 3, publicerad på Volvo Ocean Race hemsida och här översatt till svenska.

”Segling, likt fotboll, handboll och hockey är lagsporter där alla är beroende av varandra. De har inte en skeppare (kapten) som står över de andra  laget. De har en kapten vars uppgift i huvudsak är att hålla ihop laget och vara något av en förebild ? en erfaren kille med mycket rutin. Jag kan inte förstå varför det skulle vara annorlunda i segling”

Det är inte så mycket som har ändrats ombord på Ericsson 3 sedan skepparbytet med Anders Lewander. Både Anders och Magnus är lika i sitt sätt att leda besättningen. Magnus är fortfarande vaktkapten och jobbar som han gjorde tidigare. Tomas Johansson har tagit över rollen att assistera Aksel Magdahl som navigatör, så att Aksel kan få stunder att sova.

”Hittills har det varit både upp och ned. Vi gjorde ingen bra start men lyckades ändå hänga med  toppen. Men efter några timma förlorade vi båtfart-racet mot Puma, Telefonica Black och Ericsson 4. Vi jobbar hårt med trimmet, ändå glider de ifrån oss. Det är frustrerande, men vi kämpar på!, säger Magnus.