Monte Carlo 5 – ska spöa italienare och britter

Monte Carlo Yachts är franska Beneteaus vapen mot de brittiska och italienska flybridgebåtarna. Nu kommer tre nya modeller från 40 till 60 fot. Först ut är en 50-fotare som skiljer sig rejält från mängden.

När Beneteau nyligen ställde ut sin nya Monte Carlo-serie på Cannes båtmässa lär de ha stuckit ut rejält från mängden av de större lyxjakterna med sina ganska vågade linjer, sina retrokromade detaljer i form av ett smycke i fören och de fyra utspridda ventilerna i skrovsidorna, och kanske framför allt med sin fräna färg. Samtidigt smällte de nog in fint jämte de ofta skrikfärgade supersportbilarna som radas upp längs kajerna.

Exklusivt utförande
Monte Carlo tillhör Beneteau Group och har samma gener som Antares, Barracuda, Gran Turismo och Swift Trawler men den byggs i Italien och utförandet ska vara i en helt annan klass. Monte Carlo Yachts är alltså ett eget märke med fokus på premium och materialvalen hittas inte i någon vanlig Beneteau.

Märkets slogan är ”future, Classic” och det snittet satsar varvet hårt på i marknadsföringen av sina större modeller från 65 till 86 fot. Nya serien består av MC5, MC4 samt MC6. De känns tuffare än de tidigare större modellerna men man får samtidigt lite retrokänsla tack vare den raka, vassa och djupa stäven. Och alla kromdetaljer. Den ger inte alls samma bulliga intryck som många konkurrenter.

Men MC5 är inte bara en fin och uppmärksamhetshetsande design. Bakom flärden finns också en hel del funktion med bland annat många stuvfack. Inte minst i pentryt där det också finns utfällbara avställningsytor.

Ett annat ställe man lyckats klämma in rejäla stuvfack vid är instrumentpanelen. Här kan man stuva undan allt från nautiska böcker till kikare och allt annat som man kan tänkas vilja ha på en armlängds avstånd under färd.

I salongen finns en tv integrerad i en byrå. Den fälls självklart upp elektriskt med fjärrkontroll och på samma vis kan man öppna salongens skjutfönster.

Den finaste hytten ligger mitt i båten – där det gungar minst. Den liknar ett lyxigt hotellrum med svårslagen utsikt. Bäst lär det vara att vakna och se ut över ytan. De två stora ventilerna ser alltså inte bara balla ut från utsidan, utan är ovärderliga invändigt.

Här finns också stora garderober och via en solid dörr kliver man in i ett rymligt badrym med toa och separat dusch.Ljusinsläppet ska vara utöver det vanliga och bara av att se på bilderna verkar materialen och träet skapa både en utmärkande stil och känsla av kvalitet. Om det stämmer hoppas vi få återkomma till i en test.

Fint med flybridge
Flybridgen rymmer så många vänner man kan tänkas vilja ha med sig ombord, och därtill tillräckligt med utrymme för att både laga mat och hålla dryck kall.

Alla modeller levereras med Volvo Pentas IPS-system som både ska reducera bränsleförbrukningen och göra både bog- och akterpropellrar överflödiga. Här kan man finmanövrera ”poddarna” (alltså ytan som dreven är monterade på) med en liten joystick och enkelt flytta båten i sidled eller snurra kring sin egen axel.

Hur det är med bränsleeffektiviteten kan man diskutera. Den drar enligt siffror från varvet nästan 4,3 liter per sjömil i den mest ekonomiska planingsfarten som ligger på 21,5 knop. Men faktum är att det är väldigt konkurrenskraftigt om man jämför med Fairlines och Princess-båtar i samma storlek.

Båten är optimal som semesterbåt för fyra personer. Vill man inte ha något som helst ansvar och anlita en skeppare för framfarten går det att få en koj och en toalett för en besättningsman i aktern, intill motorrummet. Annars utgör den platsen fint stuv.Monte Carlo 5:
Längd: 15,2 m
Bredd: 4, 29 m
Vikt: 14 900 kg
Höjd: 5,85 m
Djup: 0,9 – 1,17 m
Bränsle: 2 x 650 l
Motorer: 2 x 435 hk
Toppfart: 28,2 knop
Pris: 5 550 000 kr ex frakt.
Mer info: www.dreammarine.se.