Monstervågor i surfingens Mecka!

En djuphavsgrav som skapar monstervågor gör Nazare i Portugal till ett av världens mest beryktade surfingställen.

Vågor på över 20 meter som då och då skördar liv. Det är vad som lockar surfare från hela världen till i Nazare, Portugal.

Enligt uppgift ska en våg 2013 ha varit speciellt minnesvärd då den mätte ofantliga 34 meter.

Det är omöjligt att starta genom att paddla. Det går alldeles får långsamt.

Hemligheten bakom de enorma vågorna är en djuphavsgrav, känd under namnet Canyon do Nazaré, som trycker ihop vattenmassorna och skapar de extrema vågorna. Värst var den när en Hawaiiansk surfare, Garret McNamara, slog världsrekord med en monstervåg som uppmättes till 30 meter.

Detta liknar på många sätt mer högfartsåkning med snowboarding utför en alpintopp än klasssisk vågsurfing!

Big wave surfing har blivit en av surfingens mest omtalade grenar. Samtidigt är den också mytomspunnen för det handlar mycket om att hitta världens största vågor. Och teorierna om var de finns varierar. Hamnen.se har till exempel träffat och intervjuat en norsk surfande stuntman som söker världens största vågor ensam utanför norska västkusten.

Det är omöjligt att fånga vågor på den här nivån genom att ligga på brädan och paddla. Istället måste man åka in till vågen i hög fart efter en vattenskoter.

Surfbrädorna skiljer sig också. En vanlig bräda är för lätt och på grund av det alldeles för instabil i de höga farterna. Därför kan brädorna förses med blyvikter.