Mongird 25 – en modern klassiker i kolfiber

Rubriken är sliten men vad göra när det handlar om klassisk design och modern teknologi i en sinnrik kombination? Hamnen.se spanar in nya Mongird 25 på båtmässan i Göteborg.

Det både ser ut och känns som trä. Men där stannar träkänslan av den enkla anledningen att Mongird 25 är ett kolfiberbygge och inte annat.

Det hela går alltså ut på att det som ser ut som en blytung träbåt i själva verket är en lättviktare som dessutom, enligt utställaren, ska besitta betydligt bättre sjöegenskaper än gamla klassiker, så som vi känner dem.

När alla de 350 hästkrafterna i form av en V8 Mercruiser trycker på samtidigt balanserar båten högt och lätt på sitt 22 grader vassa skrov.

Den låga vikten öppnar upp för framtida eldrift.

Mongird ser ut som en träbåt men är ett kolfiberbygge.

Något annat anmärkningsvärt är att totalvikten i denna närmare åtta meter långa båt stannat vid 1 800 kilo. Något som gör att man redan är igång med att bygga en elbåtsversion av Mongird 25.

Men det är ett senare kapitel. Än så länge får vi nöja oss med att denna moderna klassiker har alla de attribut som hör klassiker till med två säten närmast bakom vindrutan och därtill en aktersoffa längst bak.
Under däck döljer sig en skaplig V-koj och en portabel toalett.

Vill man så kan denna dagtursracer också utrustas med finesser som dusch på badbryggan, strålkastare, fjädrande stolar och mycket mer.

Mongird 25

Längd: 7,67 m
Bredd: 2,45 m
Vikt: 1 800 kg
Antal personer: 6 st
Bottenvinkel (akter) : 22 grader
Djup: 0,93 m
Bränsletank: 250 l
Vattentank: 50 l
Pris: Från 1 900 000 kr kr.
Mer info: www.mongird.se