Misstänkt kartell granskas

Konkurrensverket har inlett en granskning av marknaden för reservdelar till båtmotorer. Nyligen gjorde verket oanmälda besök hos Brunswick Marine, KGK Motor, Volvo Penta och Yamaha Motor Scandinavia. Misstankarna gäller att företagen gemensamt ska ha försökt få bort Mekonomen från marknaden.

Även branschförbundet Sweboat är indraget i granskningen. Förbundet ska inte misstänkas för något brott, men enligt Konkurrensverket fanns anledning att tro att det kunde finnas information på förbundet som kunde vara relevant för utredningen.

I ett pressmeddelande skriver Sweboat att Konkurrensverket misstänker att möten kan ha skett i förbundets lokaler, något Sweboat förnekar.

Det var i vintras som Mekonomen meddelade att företaget tänkte ge sig in på den marina marknaden genom köpet av Marinshopen i Älvsjö, en stor leverantör av reservdelar och marina produkter.

Mekonomens målsättning är att bli marknadsledande inom tre år.

När Marinshopens avtal med leverantörerna skulle förnyas sa först Yamaha Motor Scandinavia nej och sedan följde fler efter.

Marinshopens verksamhetsansvarige och tidigare ägare Mikael Schriwer säger till SvD Näringsliv att kontrakten blev uppsagda med kort varsel och att han började misstänka någon form av överenskommelse.

Enligt nyhetsbyrån TT togs bland annat hårddiskar i beslag vid de oanmälda besöken hos de fyra misstänkta företagen. Det insamlade materialet ska nu analyseras.