Minor Offshore 25 Explorer - höjer ribban

Walk Around. Advokatjeep. Korvkiosk. Hyttbåt. Kärt barn har många namn. Finska Minors senaste bidrag till utbudet av allvädersbåtar med stora utvändiga gångytor heter Minor Offshore 25 Explorer.

Nej, det är ingen revolutionerande nyhet i sig. Skrovet är detsamma som på föregångaren Minor Offshore 25 (utan tilläggsnamnet Explorer). Men de förbättringar som gjorts, hur små de än kan tyckas vara, har höjt helhetsintrycket ett par rejäla snäpp.

Till skillnad från sin föregångare, som hade ett ganska svåråtkomligt stuvfack under U-soffan längst bak i hytten, så har Explorer två rejäla kojer på samma plats. Därmed tar Explorer också klivet upp, från att bara vara en grov arbetsbåt med övernattningsmöjlighet, till att vara något som närmast liknar en fullfjädrad bobåt.

Breda passager
Listan över förfiningar och förbättringar är lång och fortsätter med att hyttens tak har förlängts akterut så det skyddar en bra bit av akterdäcket. Passagen ut till badbryggan är bred som en paradgata och badbryggan i sig är också betydligt större än på föregångaren.

Vidare är nya Explorer också kryddad med en ny och uppdaterad design på fönstren i hytten, energisnål LED-belysning i hela båten, en rejäl taklucka med ett nästan lika rejält ljusinsläpp genom stryktåliga limmade glasrutor (aluminiumramar är ett minne blott). Snygga inredningssnickerier i mattlackerad valnöt.

För ett komplett ekipage med det ovan sagda får man betala 1 343 000 kr. Då ingår också en Volvo Penta D4 på 260 hk som ger en toppfart på 36 knop och en rekommenderad marschfart på 30. Men billigast kommer man undan om man nöjer sig med att åka i 25 knop då bränsleförbrukningen uppges stanna på 0,9 liter per sjömil. Det ger en räckvidd med full bränsletank (300 liter) på dugliga 315 sjömil.

Dyra frestelser
Innan köpekontraktet skrivs på och de de 1 343 000 kronorna ska betalas kommer försäljaren dock föreslå en lång rad frestelser på listan över extratillbehör som lätt och ledigt kan dra iväg 200 000 kr till.

Exempel på sådant som köparen (eller åtminstone säljaren) tycker hör till båtlivets nödtorft, men som inte ingår i grundpriset, är dieselvärmare, bottenmålning, stereo, bogpropeller, kylskåp och en 16–tums plotter i stället för den 12–tummare som följer med som standard.

För att nämna en del…Minor Offshore 25 Explorer

Längd: 7,85 m
Bredd: 2,70 m
Djupgående: 1,05 m
Vikt utan motor: ca 3 000 kg
Höjd: 2,45 m
Rek. motorstyrka: Volvo Penta D4 (260) hk
Bränsle: 300 liter
Vatten: 30 liter
Max last: 800 kg
Pris med Volvo Penta D4 260 hk: 1 343 000 kr
Mer info: www.minoroffshore.fi