Miljardär ställer siktet på Titanics vrak i ubåt för 200 miljoner

Ett knappt år har gått sedan OceanGate-olyckan och förlisningen av farkosten Titan. Nu drar ytterligare en amerikansk miljardär igång ett projekt för att utforska världens mest kända vrak – Titanic.

En rendering av farkosten som ska ta de båda äventyrarna till RMS Titanic.

Låter rubriken bekant? Inte särskilt konstigt. Fjolårets kanske främsta maritima nyhet hade en liknande klang. För den som behöver färska upp minnet var det ubåten Titan som förliste under en expedition till världens mest kända vrak där samtliga fem ombord förolyckades.

Nu påbörjas ytterligare en resa till havets botten och RMS Titanic.

Beprövad farkost

I efterspelet av den tragiska olyckan har det spekulerats vitt och brett om företaget OceanGate och deras bristande design på farkosten som skulle ta äventyrarna ner till vraket.

När den amerikanska affärsmannen och fastighetsmagnaten Larry Connor nu gör en ansats för att besöka Titanic är det emellertid med en annan tillverkare än den olycksdrabbade Titan. Projektet har fått namnet ”The Explorer – Return to the Titanic” och resan förväntas äga rum under sommaren 2026.

Triton, tillverkaren som bygger den nya ubåten, har till skillnad från OceanGate en längre erfarenhet av expeditioner likt denna och farkosten de bygger är dessutom certifierad för dyk ner till 4 000 meter.

Förespråkar djuphavsutforskning

Veckorna efter olyckan med Titan påtalade Larry Connor vikten av att fortsätta med djuphavsutforskning. Med ombord har han därför tagit Patrick Lahey, en av världens mest erfarna dykare, vd för Triton Submarines och en stark kritiker till Titan-projektet.

Prislappen för denna extrema undervattensfarkost?

Cirka 20 miljoner dollar.