Med roddbåt i Stockholms skärgård

Magnus Woxén och Henrik Almstedt ror i Stockholms skärgård.
Magnus Woxén och Henrik Almstedt ror i Stockholms skärgård.

Magnus Woxén och Henrik Almstedt ror i Stockholms skärgård.Magnus Woxen och Henrik Almstedt är ute och ror i Stockholms skärgård. På onsdagsmorgonen lämnade de Utö, rodde till Huvudskär och tog lunch. Natthamn blir Tärnskär. Fyller vinden i tar de hjälp av ett litet segel, annars är marchfarten 3-4 knop med risk för blåsor i händerna. Bara mobilen fungerar så har de lovat att ge dagliga rapporter till hamnen.se.

Foto: Oskar Kihlborg

 

Roddbåten Magnus och Henrik använder för sitt sköna pojkäventyr i Stockholms skärgård är en replica, byggd 1988 av Magnus far Harald Woxen. De kallar båten som saknar namn för en jakt eller äldre kajak.

Hon är 4, 5 meter lång och har ett stödsegel på 3-4 kvadratmeter. När vinden fyller i från akter om tvärs går det att segla i några knop. Då används ena åran som styråra i aktern.

– Nu är vi utanför Biskopsö och vattnet är spegelblankt?.blankt?blankt, säger Magnus när hamnen.se ringer upp för att kolla läget. Vi har väl tänkt att vara ute i fyra, fem dygn. Tält har vi med oss och lite blandad mat, allt från frystorkad till några delikatesser.

Magnus och Henriks roddar-resa är fri från sponsorer eller högre mål:

– Idén kom upp i vintras och nu är vi ute och ror för att få lite inspiration på livet. Svårare än så behöver det inte vara.

Under onsdagen räknar Magnus och Henrik att ha klarat av knappt 20 sjömil. Farten går sällan eller aldrig över fyra knop. Natthamn ser ut att bli Tärnskär och i morgon är målet satt till Gillöga.

– Nu kommer det en liten bris från nordnordväst. Det innebär stick i stäv. Dags att kavla upp ärmarna och passa sig för blåsor i händerna, säger Magnus som hamnen.se hoppas att höra av under torsdagen.