Med bastuflotte till Tallin!

Den finske uppfinnaren Janne Käpylehto hann med att basta 15 gånger under turen från Helsingfors till Tallin – trots att flotten utsattes för tufft väder.

De finns i otaliga versioner och jag tycker i grund att samtliga är briljanta. Jag talar såklart om bastuflotten.

Det finns få flytetyg som ger samma mängd glädje per investerad krona.

En plattform som är stabil som en brygga, rymmer otaliga människor och erbjuder värme i mängder. Det kan knappast bli bättre.

Det borde bara vara att hamra ihop ett par tunnor som flytelement, några plankor som durk och sen häkta på ett bastuaggregat och en grill på toppen – häpp så är man redo för äventyr och avslappning på samma gång.

Enda nackdelen är möjligen sjöegenskaperna och det är främst det som hållit åtminstone mig tillbaka från att köpa en bastuflotte istället för en vanlig båt.

Bastuflotte till TallinnVad kan vara mer upplyftande än att kunna basta konstant under en lång havsöverfart?

Men nu har alltså uppfinnaren Janne Käpylehto visat att min uppfattning är lite felaktig.

I måndags förra veckan så satte han nämligen iväg från Helsingfors med sin hembyggda version av en bastuflotte och 16 timmar senare landade han och besättningen i Tallin – trots att vädret stundtals var ganska tufft.

Janne Käpylehto brinner för solenergi och försökte i största möjliga mån att göra framfart med hjälp av kraften från solceller som kopplats till ett batteri och en enkel elsnurra.

Men det verkar onekligen tungt att driva flotten för såvitt Hamnen.se förstår så var han tvungen att ganska snart byta elkraft mot bensin.

Bastu

Med bilderna och resultatet av det här äventyret i ryggen så känns det nu fullt rimligt att införskaffa en ordentlig bastuflotte och extrautrusta den med stora batterier, solceller och en liten elsnurra. Sen är det bara att sätta av på en ljudlös skärgårdstur i mind-fullnes-tempo.